Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, işsiz ve geliri olmayan gençlerin prim ödeme yükümlülüğü altına girmemesi, ailelerinin sağlık sigortasından yararlandırılması için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun verdiği kanun teklifinde şu ifadeler yer aldı: "Aile içi gelirin kişi başına düşen aylık tutarı ait olduğu dönem itibariyle geçerli asgari ücretten az olanlar için tahakkuk ettirilen genel sağlık sigortası prim alacaklarının asılları ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ferî alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir."
Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu'nun kanun teklifi şöyle:
"Anayasamıza göre herkesin çalışma hakkı bulunmakta olup, Devlet, çalışmayı desteklemek ve işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli tedbirleri almakla yükümlü bulunmaktadır. Ancak TÜİK verilerine göre ülkemizde işsiz sayısı artmakta. Nüfusunun büyük bölümünü genç olan ülkemizde en büyük sorunlardan biri de genç işsizliktir. Genç işsizlik yüzde 20'nin üzerine çıktı. Bugün neredeyse her ailede işsiz genç bulunmaktadır. Genç işsizliği sorunu toplumsal buhranları da beraberinde getirmekte.
Devletin temel görevi ve hükümet politikalarının amacı genç işsizliğini ve tamamen işsizlik sorununu ortadan kaldırmak olmalı. Genç nüfus iş bulamamanın sıkıntısını yaşarken bir de genel sağlık sigortası prim borcuyla karşı karşıya kalmakta. Bugün Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından milyonlarca gence yüklü prim borçları çıkarıldı. Hem gençlerimiz, hem de aileleri zor durumda kaldı. Bu durum artık toplumumuzun kanayan yarası haline geldi. Bu borçlara yapılandırma imkanı verilse de soruna çözüm getirmedi.
5510 sayılı Kanun, sigortalıların eğitim ve yaş şartını taşımayan çocuklarını bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak saymamakta. Bakmakla yükümlü olunan çocuklar arasında; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya çıraklık eğitimi ile meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocuklar ile yaşına bakılmaksızın malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar sayılmakta.
Bu şartları taşımayan gençler genel sağlık sigortası kapsamına girmekte. Bunlardan, Kurumca belirlenen test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilen aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı; asgari ücretin üçte birinden az olanların primi devlet tarafından karşılanmakta. Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olanlar asgari ücretin üçte biri üzerinden, asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olanlar asgari ücret üzerinden, asgari ücretin iki katından fazla olanlar ise asgari ücretin iki katı üzerinden yüzde 12 oranında genel sağlık sigortası primi ödemekle yükümlü bulunmakta.
Bu uygulama milyonlarca işsiz genci ve ailelerini mağdur etmekte. Bu Kanun Teklifi ile işsiz ve geliri olmayan gençlerin bir de prim ödeme yükümlülüğü altına girmemesi için ailelerinin sağlık sigortasından yararlandırılması amaçlanmakta."
Kanun teklifinin madde gerekçeleri ise şöyle:
"İşsiz ve aile içi gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretten az olan (1201,50 TL, 3 kişilik ailede 3604,50 TL) gençlerin, ailelerinin sağlık sigortasından yararlandırılması öngörülmekte. Mevcut uygulamada aile içi gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden (400,50 TL, 3 kişilik ailede 1201,50 TL) az olanların primi devlet tarafından karşılanmakta.
Daha önce aile içi gelirin kişi başına düşen aylık tutarı ait olduğu dönem itibariyle geçerli asgari ücretten az olanlar için tahakkuk ettirilen prim alacakları ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ferî alacakların tahsilinden vazgeçilmesi öngörülmekte.
Yürürlük maddesi.
SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinin (b) alt bendine aşağıdaki ibareler eklendi.
Bu Kanuna göre tespit edilecek aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretten az olması halinde 18 yaşını doldurmakla birlikte sigortalılığı olmayan, öğrenim görmeyen ve evli olmayan çocuklarını, 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklendi.
GEÇİCİ MADDE 61- Bu maddenin yayımlandığı tarihten önce aile içi gelirin kişi başına düşen aylık tutarı ait olduğu dönem itibariyle geçerli asgari ücretten az olanlar için tahakkuk ettirilen genel sağlık sigortası prim alacaklarının asılları ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ferî alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.
Bu Kanun hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür."
CİHAN