CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 22 Haziran'da ÖSYM duyurusuyla adayların tercihlerini yaptıktan sonra yerleştirme ücreti olarak 15 TL istenmesinin sebebini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sordu. Adayların sınavlara girerken zaten ücret ödediklerini hatırlatan Milletvekili Tarhan, "Ücret alınması konusunda bir karar alınmış olsa dahi bu ücretin daha cüz'i bir miktar olarak belirlenmesi neden tercih edilmemiştir?" dedi.
CHP'li Tahsin Tarhan, ÖSYM'nin aldığı bu ücretin katlanacağı maliyetle uyumlu olmadığını ve ÖSYM'nin kar amaçlı hareket edemeyeceğini vurgulayarak, "İşsiz bir insandan 15 TL almak öyle tahmin ediyorum ki ÖSYM'ye, yönetimine çok kolay geliyor olabilir. Ancak böyle bir tutum asla doğru değildir, ÖSYM derhal geri adım atarak bu ücreti en azından makul bir seviyeye çekmelidir" uyarısında bulundu.
CHP Milletvekili, TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde ÖSYM'nin adaylardan talep ettiği 15 liranın istenmesinin gerekçesini Davutoğlu'na şöyle sordu:
ÖSYM tarafından kaç farklı sınav yapılmaktadır?
Son 5 yıl içinde-yıllar bazında- yapılan sınav sayısı kaçtır?
Bu sınavlardan alınan ücret -yıllar bazında- toplam ne kadardır?
Toplanan sınav ücretlerinin ne kadarı sınavlarda kullanılan araç ve gereçler için kullanılmaktadır?
Sınav ücretlerinden elde edilen gelirden, sınav harcamaları çıkıldıktan sonra kalan miktar nerede nasıl değerlendirilmektedir?
Bu sınavlarda ortalama olarak yapılan harcama ne kadardır?
Sınav ücretleri neye göre, kimler tarafından belirlenmektedir?
Son olarak KPSS tercihlerinin internet üzerinden yapılabilmesi için 15 TL alınacağı açıklanmıştır. Yazılı olarak yapılan sınav ve tercih bildirimlerde kağıt masrafları alınan ücretlere gerekçe olarak gösterilmiştir. İnternet üzerinden yapılan ek yerleştirme taleplerinden ücret talep edilmesinin nedeni nedir?
İnternet üzerinden yapılan başvuruda nasıl bir masraf yapılmaktadır?
Ücret alınması konusunda bir karar alınmış olsa dahi bu ücretin daha cüz'i bir miktar olarak belirlenmesi neden tercih edilmemiştir?"
CİHAN