Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Gökhan Yağ, partisinin Çukurova'da tarım başta olmak üzere tüm sektörlerdeki işletmelerde yüksek enerji kullanan teknolojik değeri düşük alet, makine ve ekipmanların tespitini yaparak bölgede ilk kez 'ileri teknoloji değişim teşviki ve seferberliği' uygulayacağını söyledi. Yağ, "Tarladaki traktör ve ekipmandan atölyedeki tezgaha, şantiyedeki iş makinesine kadar değişim ve yenilenme fırtınası estireceğiz." dedi.
Yağ, Seyhan Otel'de 1 Kasım seçimlerine sayılı günler kala partisinin Adana vizyonunu açıkladı. Sanayisi, ticareti, insanı, modernliği ile eski Türk filmlerine konu olan şehrin bugün, yoksulluk ve işsizlik sarmalında can çekiştiğini anlatan Yağ, Çukurova'da tarımın ve tarıma dayalı sanayinin AKP döneminde ağır hasar aldığına dikkat çekti. Adana'nın kamu yatırımlarından yeteri kadar pay alamadığını, uygulanan yanlış teşvik uygulamaları nedeniyle sanayicinin de kaçtığını ifade eden Yağ, "CHP iktidarında Adana mutlu ve umutlu insanların yaşadığı yaşanabilir bir kent haline gelecek." dedi.
Çukurova'da tarım arazilerinin rant uğruna talan edildiğini, sekiz yılda 555 bin dekar alanın tarım dışına çıkarıldığını savunan Yağ, 13 yıldan bu yana tek başına iktidar olan AK Parti döneminde uygulanan tarım politikaları sebebiyle üreticinin pamuktan vazgeçtiğini kaydetti. Yağ, narenciye ürünlerinin de dalında çürümeye terk edildiğini bildirirken, CHP iktidarında Çukurova topraklarında mevcut endüstriyel ürünlerin her boyutta desteklenmesini ve katma değeri yüksek yeni ürün desenlerinin araştırılıp ortaya konulmasını sağlayacaklarını dile getirdi.
Adana'nın tarım ve tarıma dayalı sanayiyle içine düştüğü açmazdan çıkabileceğinin altını çizen Yağ, değerlendirilemeyen turizm potansiyelinin de kentin lokomotif sektörü olması gerektiğini, Çukurova'nın da Tarım İhtisas Sanayi Bölgesi ilan edilmesini sağlayacaklarını ifade etti.
Adana'nın Sosyo Ekonomik Gelişmişlik sıralamasında 2003 yılında 10. sıraya 2011'de ise 16. sıraya gerilediğini vurgulayan Yağ, teşvik politikası nedeniyle binlerce kişiye istihdam sağlayan birçok fabrikanın kapandığını söyledi. Yağ, uygulanan yanlış dış politikalar nedeniyle kontrolsüz bir şekilde akın akın kente gelen Suriyeli mülteciler nedeniyle Adana'nın işsizlik sıralamasındaki yerini sağlamlaştırdığına dikkati çekti. Suriye politikası nedeniyle Ortadoğu ticaretinin de durma noktasına geldiğinin altını çizen Yağ, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilen Ceyhan'ın yerinde saydığını ifade etti. Yağ, "İktidarımızda Seyhan, Çukurova ve Yüreğir ile İmamoğlu, Feke ve Tufanbeyli'yi aynı şekilde değerlendiren hibe ve teşvik politikasını değiştireceğiz. İlçelerimiz gelişmişlik düzeylerine göre teşviklerden yararlanacak. Uygulayacağımız teşvik sisteminde işsizlik oranını önemli bir kriter haline getireceğiz." diye konuştu.
Türkiye'nin en uzun kumsallarından olan Tuzla-Yumurtalık sahilinin hak ettiği değeri AKP iktidarında göremediğini, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Kültür, Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen Karataş-Yumurtalık sahil bandında tek bir çivi dahi çakılmadığını söyledi. Adanalı Ömer Çelik'in Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda da Adana'nın turizm sektöründe yerinde saydığını belirten CHP İl Başkanı Yağ, dünyanın kullanımdaki en eski köprüsü olarak bilinen Tarihi Taş Köprü'nün halinin bu durumun en önemli göstergesi olduğunu söyledi.
Yağ, şunları kaydetti: "Dört mevsime dağılan sürdürülebilir bir turizm sektörü oluşturacağız. Kozan Kalesi'ni, Feke'nin kale ve kilisesini, Saimbeyli'nin kale ve kilisesi ile doğa harikası obruk şelalesini, Tufanbeyli'nin Şarköy'de bulunan yer altı mağaralarını kendi hallerine terk edilmişliklerinden kurtaracağız. Magarsus Antik Kenti yine CHP iktidarında yeniden hayat bulacak. Turizm, Adana'nın tarım ve sanayiden sonraki lokomotif sektörü haline gelecek."
Adana'nın bugün yaşanabilir kentler arasında yer almadığına dikkat çeken Yağ, plansız, öngörüsüz, vizyonsuz yöneticilerin adeta bir oyuncak gibi oynadığı Adana'nın yaşanabilir bir kent olması için insan odaklı köklü bir değişime ihtiyacı olduğunu vurguladı.
CHP Adana İl Başkanı Gökhan Yağ, doğal ve toplumsal potansiyeli harekete geçireceklerini ifade ederek, şöyle dedi: "Tüm dünyanın kooperatifçiliğe özel önem verdiği bu dönemde Toroslar'daki tüm endemik bitkileri, turizmi, inşaatı, tarımı, tarıma dayalı sanayi ve birçok sektörü kooperatif ve birlikler üzerinden destekleyeceğiz. Tarım başta olmak üzere tüm sektörlerdeki işletmelerde yapacağımız envanter çalışmalarıyla yüksek enerji kullanan teknolojik değeri düşük alet, makine ve ekipmanların tespitini yapacağız. Bölgemizde ilk kez 'ileri teknoloji değişim teşviki ve seferberliği' uygulayacağız. Tarladaki traktör ve ekipmandan atölyedeki tezgaha, şantiyedeki iş makinesine kadar değişim ve yenilenme fırtınası estireceğiz." CİHAN