CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Şap hastalığı tehdidini Meclis gündemine taşıdı. Zeybek, "Şap hastalığı hayvancılığı durma noktasına getirdi." dedi.
Meclis toplantı salonunda konuşmaya yapan CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, şap hastalığı nedeni ile hükümetin acil önlem alması gerektiğini vurguladı. Hastalık nedeniyle canlı hayvan ticaretinin bitme noktasına geldiğini belirten Zeybek, tehlikeli durum karşısında üreticilerin ve tüketicilerin korunması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekli tedbirler alınması gerektiğini söyledi.
'YAYILAN HASTALIK HAYVANCILIĞI DURMA NOKTASINA GETİRDİ'
Son 4 ay içerisinde hızla yayılan şap hastalığı nedeni ile ülke genelinde hayvan hareketleri tamamen durma noktasına geldiğini anlatan Zeybek, şunları kaydetti: "Birçok hayvan pazarı geçici olarak kapatılırken, birçok bölgede karantina uygulamalarının başlatıldığı bilgisi basında yer almıştı. Hayvancılık merkezi olarak bilinen ve et ve süt üretiminde önde gelen illerden, başta Samsun ve ilçeleri (Vezirköprü, Havza, Bafra, Terme, Çarşamba, Alaçam, Ladik, Kavak, Ayvacık, Salıpazarı, Tekkeköy, 19Mayıs, Asarcık, Yakakent) olmak üzere Amasya, Tokat, Kars, Kırşehir, Denizli, Aksaray, Kırıkkale, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Van, Erzurum, Manisa, Bursa, Balıkesir, Sakarya, Konya gibi birçok il ve ilçede şap hastalığı nedeni ile 200 yüz civarında hayvan pazarları kapalı durumdadır. Şap hastalığı hakkında yılbaşından bu yana hayvan pazarlarının kapatıldığı yazılı basında toplam 718 haber yayınlandığı belirlenmiştir. Şap hastalığı sebebi ile ülkemizde hayvancılık sektörü bir kez daha darboğaza girmiştir. Asya-1 virüsü veya Nepal Şap'ı olarak adlandırılan virüs nedeni ile ülkenin dört bir yanında karantina önlemleri alınmıştır.
Hastalık tespit edildiği halde zamanında bulaşıcı hastalığın önlenmesi için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gerekli önlemleri neden almadığı, halkımız tarafından sorgulanacağını düşünüyoruz. Şap hastalığı Türkiye'de et fiyatlarının yükselmesine neden olmuştur. Hükumet et alımlarında taban fiyat uygulayarak, üretici ve tüketiciyi koruyan politikalar ortaya koymalıdır. Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığının popülizm yapmadan kendi üzerine düşeni yapmalı, üretici ve tüketiciler için gerekli ekonomik destekli bir program ortaya koyması gerektiğini düşünüyoruz. Nepal Şap hastalığına zamanında müdahale için aşılama ve karantina ve önlemleri alınsaydı üreticiler mağdur edilmeyecekler, tüketiciler de yüksek fiyatlarda et yemeyeceklerdi.
Bu bulaşıcı hastalığın yurdumuzun tamamına yayılmasında; gerekli önlemleri almayarak, ülkemizi ve halkımızı mağdur eden AK Parti iktidarı her şey de olduğu gibi şap hastalığının yayılmasının önlemini almadığı için sorumluluğu büyüktür." CİHAN