Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, hükümetin bazı ilaçların bedelini ödemediği için insanların hayatlarını kaybettiğini belirterek, "Yaşamdan tasarruf olmaz. 'Bıçak parasını kaldıracağız' dediniz, bıçak parasını devlet eliyle yasal hale getirdiniz." dedi.
CHP'li Çetin Arık, Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda sağlık alanında yaşanan sorunları gündeme taşıdı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun hazır bulunduğu toplantıda söz alan Arık, AK Parti'nin sağlık alanında söylediklerinin tam tersini hayata geçirdiğini savundu. Arık, şunları kaydetti: "Sayın Bakan, AKP hükümeti olarak siz muayenelerde bıçak parası alındığını söyleyerek doktorları halka şikayet ettiniz. Dediniz ki, 'Muayenehaneleri kapatacağız. Herkes istediği hastanede, istediği hekime sıra beklemeksizin ücretsiz muayene olabilecek.' Çok güzel. Ama bugün gelinen noktada her zaman ki gibi dediğinizin tam tersini yaptınız. Bugün özel hastanelerde yüzde 200 katkı payı alıyorsunuz. Yani demektesiniz ki, 'Paran kadar sağlık hizmeti alabilirsiniz. Paran varsa ameliyat olabilirsiniz. Paran yoksa olamazsınız' Bıçak parasını kaldıracağız dediniz, bıçak parasını devlet eliyle yasal hale getirdiniz. Oysa sağlık eğitim gibi anayasal bir haktır ve ücretsiz olmalıdır. Sayın Bakan, bir diğer yanlış uygulamanız; kamu hastanelerinde uyguladığınız performans sistemidir. Demektesinizdir ki, 'ne kadar hasta bakarsanız, ne kadar tetkik isterseniz, ne kadar ameliyat yaparsanız, o oranda da para alırsınız."
Kamu hastanelerinde uygulanan performans sistemini de eleştiren Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bakınız sizin iktidara geldiğinizde yani 2002 yılında 209 milyon insana hastaneye başvurmuş. 2014 yılında bu sayı ne kadar olmuş biliyor musunuz? Tam 644 milyon. Ülkenin nüfusu 78 milyon, sizce bir anormallik yok mu? Yine 2002'de 769 milyon ilaç satılmış. 2014 yılında ise 1 milyar 970 milyon kutu ilaç satılmış. Sizce normal mi? Yine sizin iktidara geldiniz dönemde yani 2002 yılında 2 milyon kişi ameliyat olmuş. 2014 yılında ise tam 14 milyon kişi. Yine 2014 yılında tam 100 milyon kişi acile başvurmuş. Ülkenin nüfusu 78 milyon, sizce bu durum normal mi? Sayın bakan, nitelik aramadan sadece sayı olarak muayene sayısını artırmanın getirdiği kısa vadeli sanal bahar dönemi sona ermiştir. Sayın bakan bir de hastaların memnuniyet oralarına baktığımızda 2015 yılı mayıs ve Haziran aylarında yaptıkları çalışmada Türkiye'de sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranının yüzde 10-15 oranına düştüğü gözükmektedir. Hizmet sunanın mutlu olmadığı bir ülkede, bir sistemde sağlık hizmeti alanların mutlu olacağını düşünmek hayalperestlik olur."
SGK tarafından uygulanan ilaç politikalarını da eleştiren Arık, ucuz fiyat politikasının yurttaşlara ve devlete pahalıya mal olduğunu belirtti. Yaşamdan tasarruf edilemeyeceğini ifade eden Arık, şöyle konuştu: "Sayın Bakan, bir diğer sorun şuan erken doğumu engellemek için kullanılan ilaçların piyasadan çekilmesidir. İki grup ilaç şu an piyasada yok. Bu ilaçların yerine kullanabileceğiz başka bir ilaç da yok. Hastalar erken doğum yapıyor. Bir kuvözde2-3 bebek birden yatmak zorunda kalıyor. Bu bebekler erken doğumun getirdiği sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Çoğu sepsisden, kaybediliyor. Yaşasalar da sekeller kalabiliyor ve siz yeni doğan bakımı için ciddi paralar ödüyorsunuz. Şimdi özel hastaneler harıl harıl yenidoğan yoğun bakım ünitesi açmaya çalıyor çünkü çok ciddi paralar alıyorlar. Sayın Bakan, çok ucuz oldukları için piyasadan çekilen bu grup ilaçları tekrar temin etmek için bir çalışmanız var mı? Daha doğrusu bu durumdan haberdar mısınız? Sayın Bakan bir diğer sorun Hepatit C gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar SGK tarafından bedeli ödenen ilaçlar arasına alınmamaktadır. Bu ilaçlar çok pahalıdır. Geçen yıl ülkemizde 10 bin civarında vatandaşımız trajik bir şekilde hayatını kaybetmiştir. Bu hastalar tedavi edilmez ise kanser ve siroz gibi hastalıklara dönüşmektedir. Sayın Bakan, yaşamdan tasarruf olmaz. Bu grup ilaçların SGK tarafından ödenmesi için bir çalışmanız var mı?" CİHAN