CHP Milletvekili Çam: Doğu ve Güneydoğu'da 150 bin çocuk okula gidemiyor


CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun bazı yerlerinde 150 binden fazla öğrencinin okula devam edemediğini belirterek, "Bu önemli ve hassas konu hakkında iktidarın ne yaptığını herkes merak ediyor." dedi. Sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar sebebiyle Mardin'in Nusaybin ve Dargeçit, Şırnak'ın Cizre ve Silopi, Diyarbakır'ın merkez Sur ilçelerinde 150 binden fazla öğrencinin okula devam edememesinin, onların geleceğini kararttığını söyleyen Çam, konunun öncelikli gündem maddesi olarak bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti.

7 Haziran 2015'teki genel seçimden günümüze kadan yaşanan terör olayları ve güvenlik güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden 200 bin kişinin göç ettiğini söyleyen CHP Milletvekili Çam, "AKP iktidarının savaş ve baskı politikaları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'da bir iç savaş hali yaşanıyor. Çocuklar ölüyor, yaşlılar, hastalar hastanelere ulaşamıyor, şehirler abluka altına alınıp boşaltılıyor, bölgede bir ekmek dahi almanın mümkün olmadığı karanlık bir iklim sürüyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin hayatları kararıyor. 136 okulun kapısına kilit vurulurken yaklaşık 150 bin öğrenci okula gidemiyor. Öğretmenler, hizmetiçi eğitim bahanesiyle mesajlarla bölgeden çekildi. Nusaybin'de 2 bin 300 öğrenci, kasım ayı sonunda yapılan TEOG sınavına giremedi. 12-13 Aralık'ta yapılacağı duyurulan TEOG mazeret sınavı, yasak sürdüğü için ne yazık ki yine yapılamadı. Tüm bu haksız uygulamalar karşısında Başbakan, hiç çekinmeden, 'Yoğunlaştırılmış eğitimle telafi edeceğiz.' diyor. Milli Eğitim Bakanı, 'Telafi sınavı yapacağız.' diyor. Çocuklarımızın hayatlarını kaybettikleri böylesi bir ortamda bu süslü ve anlamsız sözlerle kimi kandıracaksınız? Var olan haliyle zaten düzgün işletilemeyen ve her bir sınavı ayrı skandallara konu olan TEOG sınavları. nisan ayında yine yapılacak. Sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü bu ortamda, sözü edilen yoğunlaştırılmış eğitim ne zaman başlatılacak ve bitirilecek? Alamadıkları eğitimin sınavında, çocuklardan nasıl bir başarı beklemektesiniz? Bu çocuklar, savaşın gölgesi altındayken diğer çocuklarla nasıl rekabet edecekler? Tüm bu soruların ivedilikle cevaplandırılması ve soruna acil bir çözüm bulunması gerek." diye konuştu.

'ORTAK AKILLA EĞİTİM KAOSU BİTİRİLEBİLİR'

Bölgede hayatın bir an önce normalleşmesi ve eğitim hizmetlerinin her ne olursa olsun devam etmesi gerektiğini belirten Musa Çam, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın, bölgede yaşayan çocuklarımızın eğitimlerine devam etmesi için acil bir çözüm üretmesi gerekiyor. Aileleriyle yerleştikleri yerlerde bir an önce okullara çağrılmaları ya da özel okullarda eğitimlerine devam etmeleri için bir anlaşma yapılması düşünülebilir. Sendikaların, konunun paydaşlarının da fikirlerini alarak, ortak akılla çocuklarımızın hayatlarını normalleştirebilir, eğitim hayatlarını sürdürmelerini sağlayabiliriz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber CHP Milletvekili Çam: Doğu ve Güneydoğu'da 150 bin çocuk... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER