CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) olan 8 çeşit yemin Türkiye'ye ithal edilmesini engellemek için dava açtı.
Pekşen, 5 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Biyogüvenlik Kurulu'nun 8, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 sayılı toplam 9 adet kararının iptal edilmesi gerektiğini belirterek, hiç kimsenin kâr hırsıyla, insan sağlığını riske atmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. GDO'lu yemlerin ithaline izin verilmesinin ileride çok ciddi sağlık problemlerine yol açacağını dile getiren Pekşen, şu açıklamaları yaptı: "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Biyogüvenlik Kurulu, GDO'lu 8 çeşit yemin Türkiye'ye girmesine izin verilmiştir. Kurul'un konuya ilişkin kararları ile GDO'lu 6 mısır, 2 soya çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanımına yönelik ithalat yapılabilmesinin önü açılmıştır." dedi.
Pekşen, yapılan tüm bu düzenlemeler ile tüketicilerin GDO'lu yemle beslenen hayvanlardan elde edilen gıdalara mahkûm edildiğini ve insan sağlığının büyük bir risk altına girdiği savundu. Kararla ülkenin ekonomik kaynaklarından olan tarım ve hayvancılığın sonunun hazırlandığını öne süren Pekşen, şunları söyledi: "Alenen Türkiye'nin ve Türk halkının geleceğini riske atan ve önemsenmeyen bu düzenlemeler ancak bundan nemalanan GDO'lu mısır ve soya tohumu üreticilerine, yabancı ülkelerden bu ürünleri ithal eden yerli ithalat firmalarına ve yabancı firmalara fayda sağlayacağı açıktır. Elverişli bir coğrafyaya sahip olan ülkemizin tarım kaynakları kullanılmayarak, dışarıdan ithal edilen GDO'lu hayvan yemlerinin kullanılması, hayvan ve insan sağlığı için son derece ürkütücü ve vahimdir." CİHAN