Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 7 Haziran'daki seçim için sandık görevlisi olarak İstanbul'da 100 bin kişiyi görevlendirecek. Yüksek Seçim Kurulu gibi çalışmak zorunda olduklarını belirten CHP İstanbul İl Başkanlığı basın sözcüsü Elif Uluğ, "Seçime İstanbul'da 100 bin kişi ile hazırız. İstanbul'da 10 milyon 231 bin 703 seçmen oy kullanacak. 1834 okulumuz var. 27 bin 861 sandığımız var." dedi.
CHP İstanbul İl Bakanlığı ildeki seçin çalışmalarıyla ilgili bir toplantı düzenledi. Programda konuşan Elif Uluğ, İstanbul'da 10 milyon insanın oy kullanacağına dikkat çekerek seçim güvenliği konusunda aldıkları önlemlere değindi. Uluğ, "2015 Haziran seçimlerine hazırız. Ülkemizde yapılan seçimlerin zafiyetleri seçim güvenliği konusunda yapılan zafiyeteler. Hepinizin malumu. Dolayısıyla bu seçimde Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yapması gereken hemen her çalışmayı üstlenmiş durumdayız. Adeta paralel bir Yüksek Seçim Kurulu gibi çalışmak durumundayız. İstanbul'da tek bir oyun bile peşine düşeceğiz vatandaşlarımız rahat olsunlar. Aldığımız pek çok ciddi ve geniş güvenlik tedbirleriyle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) olarak karşınızdayız. Seçime İstanbul'da 100 bin kişi ile hazırız. İstanbul'da 10 milyon 231 bin 703 seçmen oy kullanacak. 1834 okulumuz var. 27 bin 861 sandığımız var. Bu dev bir görüntü. İlçe başkanlıklarınca belirlenen sandık kurulu üyelerimiz bir gözlemcimiz, kat sorumlumuz, okul sorumlumuz ve her okulda görevlendirdiğimiz avukatlarımızla 100 bin kişilik bir ordu ile seçime hazırız." dedi.
Seçimlerde yaşanabilecek problemlere anında müdahale edilebilmesi için ise seçim rehberi hazırladıklarını aktaran Uluğ, "Bu seçimler için Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir seçim rehberi hazırladık. İçerisinde gerekli olduğunda anında ulaşabilmeleri için gerekli olan bütün telefon numaraları ilçe seçim kurullarının, ilçe başkanlıklarının, il yönetim kurulu telefon numaraları yani istediğiniz her türlü adres telefon ve internet bilgisi bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.
Bilişimden Sorumlu İl yönetim kurulu üyesi Tayfun İşbilen, uygulamanın kullanımını ise şöyle anlattı: "Şimdi İstanbul'da yürüteceğimiz farklı iki tane sistem var. Bir tanesi sandık başı verisi toplamak bu şöyle çalışacak. Yaklaşık 1831 tane okulumuzda sandık bilişim sorumlularımız var. Bu sandık sorumlularının cep telefonlarında bir uygulama yüklü. Bu uygulamalarda her okul sorumlusunun kendi kullanıcı adına göre burada bilgileri var. Yani bir okul sorumlusu diyelim Ataşehir'in İnönü ilkokulundaysa bu arkadaşım sisteme girdiği zaman kendi sandığına ait bilgileri görüyor. Sistemden kendi sandık sonuçlarını güncelleye biliyor, değiştirebiliyor. Örneğin ben yine diyelim Ataşehir'deki İnönü ilkokulunda bin bir nolu sandıktan yaklaşık yüzde 55 oy alacağımı biliyorum. Eğer bu sayım sırasında bir hata, usulsüzlük, yanlışlık oldu ise ve ben yüzde 5, 10 gibi bir sonuç aldığım zaman o sandık kapanmadan o tutanak oluşmadan şikayet hakkımı kullanacağım. Ve sandık kapanmadan sayım bittiği anda bu verileri bizimle paylaşacaklar. Bu sistemi biz üç ayrı bölgemizden izliyor olacağız. Ayrıca bütün bu verileri tüm kitle örgütleri ile birlikte kullanıyoruz. Tüm siyasi partilere açıyoruz. Tüm halka açıyoruz. Halkımızda kendi sandığının verilerini izliyor olacak."
Uygulamayı mobil cihaz üzerinde gösteren İşbilen, her okul sorumlusunun bu sistem sayesinde görevli olduğu tüm sandık sonuçlarını görebileceğini söyledi. İşbilen, "Her okul sorumlusu kendi cep telefonu ile sisteme dahil oluyor. Giriş yaptığında kendi okuluna ait bilgileri görüyor. Burada sandık sorumlusu sandık sonucunu girmek için sandık sonucunu tıklıyor. Ve diyelim işte adalar ilçesi büyük ada halk kütüphanesi bu okulun sorumlusu burada hangi sandıkta ise o sandığı seçiyor. Ve dört partinin bilgilerini giriyor. Girdikten sonra sisteme yüklüyor. Sonrada görebiliyor burada ayrıca gönderdiği ve göndermediği sandık raporlarını görebiliyor. Ayrıca o okulun sorumlusu aynı okulda bulunan diğer tüm okul sorumlularının bilgilerini de burada izleyebiliyor olacak. Tabi bunun birde veb ayağı var. Veb üzerinden de biz bitin sonuçları merkezden izliyor olacağız." ifadelerini kullandı.
Twitter fenomeni 'Fuatavni'nin iddialarına ilişkinde değerlendirmelerde de bulunan İşbilen, "Fuatavni ile ilgili o çok spekülatif bir bilgi isimleri dağıtmış. Onunla ilgili ilçelerimiz gerekli başvuruları yaptı ama çokta doğru olmadığını gördük. Mesela yayınladığı bazı isimlerin aslında görev almadığını gördük. Çokta itibar etmemek lazım." şeklinde konuştu.
CİHAN