Hakkında takipsizlik verilen 17 Aralık şüphelisi Reza Zarrab'ı hatırlatan eski CHP Milletvekili Ali Özgündüz, “Kara para arıyorlarsa Zarrab'a baksınlar. Akın İpek de biat etseydi bunların hiçbirisi olmayacaktı.” diye konuştu.
Koza Grubu'na bağlı şirketlere el konulma kararında hiçbir delil olmaksızın kara para suçlaması yöneltildi. Kayyum atama gerekçeleri arasında bu iddiaya da yer verildi. Bu duruma tepki gösteren muhalefet, takipsizlik verilen 17 Aralık şüphelisi Reza Zarrab'ı hatırlattı. 4 bakan için Meclis'te kurulan Soruşturma Komisyonu üyelerinden eski CHP Milletvekili Ali Özgündüz, “Kara para arıyorlarsa Zarrab'a baksınlar.” dedi. Zarrab'ın suç yoluyla elde edildiği belgelenen mal varlığına tedbir konulduğunu ama dönemin başbakanı Erdoğan'ın karşı çıktığını hatırlattı.
İPEK, KARA PARA İLE İLİŞKİLENDİRİLEMEZ
Yine TBMM Soruşturma Komisyonu üyelerinden eski CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger de Zarrab'ın kara para ilişkilerini anımsattı. “17 Aralık'ta her şey bariz bir şekilde ortadaydı. Yargı, suçtan elde edilmiş paralara el koymuştu ama sonra bu iktidar kendi elleriyle paraları faiziyle iade etti.” dedi. 17-25 Aralık dosyalarını geçen dönem Meclis'te en fazla gündeme getiren isimlerden eski MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu da, “Zarrab'ın kurmuş olduğu menfaat çarkı, rüşvet düzeni bütün bilgi ve belgeleriyle ortaya kondu. Sahte belgelerle nasıl ithalat ve ihracat yaptıkları, bu çarka göz yuman siyasetçi ve kamu görevlilerinin rüşvetle beslendikleri gayet açık ve net. Ama İpek Grubu'nun böyle bir kara para ile ilişkilendirilmesi elimizdeki bilgilerle mümkün değil.” tepkisini gösterdi.
İPEK BİAT ETSE BUNLAR YAŞANMAZDI
Ali Özgündüz, Zarrab'ın kurduğu iddia edilen kara para ve rüşvet ağına dikkat çekerken, “Zarrab sonuçta rüşvetle AKP'li bakanları besleyen birisi. İpek de besleme yapsa, mama verseydi herhâlde başına bunlar gelmezdi. Biat etseydi bunların hiçbirisi olmayacaktı.” yorumunu yaptı. Kendisi de bir savcı olan Özgündüz, yargı camiasına sert tepki göstererek, “17 Aralık'ta Zarrab'ın şoförünün ve kuryesinin itirafları vardı. Deliller vardı. Rüşvetten elde edilen para zaten suçtan kaynaklı mal varlığıdır. El konması gerekirken dosyayı apar topar kapatıp parayı da faiziyle iade eden yargı şimdi böyle bir işlem yapıyor. Bu, tuzun kokmasıdır. Burada acı olan yargının siyasetin dümen suyuna girmesidir.” dedi.
EL KOYMA HUKUKSUZ
17-25 Aralık'ta yandaş işadamlarının mal varlığını koruyabilmek için CMK'da değişiklik yapıldığını hatırlatan Özgündüz, şöyle devam etti: “17-25 Aralık sonrası ihaleye fesat karıştırma, suçtan kaynaklı mal varlığını aklamaktan dolayı AKP'nin yandaş müteahhitlerinin mal varlığına tedbir konulunca ortalığı velveleye vermişlerdi. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda değişiklik yaparak bu tür olaylarda mal varlığına el konulabilmesi için MASAK'ın raporunu zorunlu kıldılar. Şimdi kararda MASAK raporu yoksa bu yapılan tamamen hukuka aykırıdır.”