ADANA (CİHAN)- İsrailli Bilimsel Tarım Uzmanı Prof. Dr. Eli Matan, çitçilere mutlaka toprak analizi yapmaları gerektiğini söyledi.
Tekbaş Sulama ve Netafim tarafından Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı (ATOSEV) Sosyal Tesisleri'nde mısır ekimi yapan çiftçilere, mısır ekimi ve yetiştiriciliği konularında eğitim semineri verildi. Seminere Tekbaş sulama yöneticileri, Netafim yöneticileri, ziraat mühendisleri ve çok sayıda çiftçi katıldı. ATOSEV toplantı salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını Tekbaş Şirketler grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Baş yaptı. Seminere konuşmacı olarak katılan İsrailli Prof. Dr. Eli Matan, slayt eşliğinde çitçilere damla sulama ve vahşi sulama arasındaki verim farklılığını anlattı.
Matan, Ukrayna'da yapılan bir araştırmada; vahşi sulama ile yetiştirilen mısırlarda ortalama verimin 1100 kg/dekar; damla sulamada ise ortalama verimin 1600 kg/dekar olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Matan, ayrıca açık kanallar yerine kapalı ve basınçlı sulama borularıyla suların tarlalara taşınması sureti ile damla sulamanın vahşi sulamanın yerini alacağını ve verimin bu yöntemle en az yüzde 30 artacağını söyledi. Damla sulamanın tarlayı yormadığını, erozyon riskini ortadan kaldırdığını, gübrelemede büyük tasarruf sağladığını, gübrelemenin az miktarda ve mısır bitkisinin gübre ihtiyacı olduğunda verilmesi gerektiğini söyleyen İsrailli bilim adamı, bu uygulamanın ancak damla sulama yöntemiyle mümkün olacağını vurguladı.
Çiftçilere toprak analizi yaptırmaları çağrısında bulunan Matan, toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarı ve yetiştirilecek bitkinin, gübre cinsi ve miktarının belirlenmesi için sadece tabloların da yeterli olmadığının altını çizdi. CİHAN