MARDİN (CİHAN)- Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Mardin Ovası'nın suya kavuşması için önem arz eden Mardin su depolama gölletinin hızlandırarak bitirilmesinin istedi. Ovanın GAP suyuna kavuşması ile toprağın bereketleneceğini ifade eden Şahin, yıllardan beri bitirilmeyen GAP sulamasının faaliyete geçmesi ile bölge çiftçisinin rahatlayacağını bildirdi. Şahin, çiftçiye ödenen desteklemelerin yüzde 45 oranında KDV ve stopaj olarak tekrar devlete ödendiğini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'na bölge sorunlarını kapsayan bir rapor veren Şahin, istatistiksel rakamlara da yer verdi. Şahin, 2014 yılı sonu itibariyle tarımsal istatistik bilgilerine göre alternatif ürünlere destekleme verilmesini istedi. Sulama kanalların gecikmesi ve kuraklık sonucu çiftçilerin kendi imkânlarıyla kazmış oldukları sondaj kuyularıyla tarımsal sulamaya geçtiğini hatırlatan Şahin, çiftçinin böylece üretimi ve istihdamı canlanmasına gayret ettiğini belirtti. Şahin, şöyle dedi:
"Çiftçilerimize yapılan destekleme primi ödemeleri ile ürünlerin kayıt altına alınması sonucu yüzde 45 oranında devlete stopaj ve KDV olarak geri verilmektedir. İlimizde tarımsal üretim yapan 29 bine yakın çiftçimizin, üretime devam edebilmesinin ana koşulları zenginleştirilmelidir. Gerek bölgemizde üretim yapan çiftçiler ve gerekse Türkiye'nin diğer bölgelerinde artezyen kuyuları ile tarımsal ürün üreten bu çiftçilerimizi, elektrik enerjisindeki yüksek maliyet ziyadesiyle mağdur etmektedir. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve üretimlerin tamamını ihraç eden sanayi kuruluşlarımızın hammadde tedarikini zorlaştıracaktır. Bu sorun çözülmediği takdirde, hem tarımsal ürün üreticilerimizin hem de ilimizin sanayisini zarara uğratacağından sosyal ve ekonomik sıkıntılar baş gösterecektir. Enerjinin özelleştirilmesiyle çiftçilerimizin ürün destekleme primlerinin bloke edilerek direk olarak DEDAŞ'a ödemenin yapılması ve verilen enerjinin uzun süre kesintili ve dalgalı olması sonucu çiftçilerimizin mağduriyetine sebebiyet verdiği gibi çiftçilerle DEDAŞ arasında bu konuda büyük bir tedirginliğe sebebiyet vermiştir."
Sorunların çözümü için çeşitli taleplerde bulunan Şahin, bazı önerilerini şöyle sıraladı: "Üretiminde, artezyen kuyularından elde edilen su ile üretim yapan ve ürün olarak hububat, mısır, pamuk, soya fasulyesi üreten çiftçilerimize verilen diğer destek miktarlarının artırılması veya ilave olarak enerji şirketine ödenmek üzere elektrik desteğinin hesaplanarak verilmesi. GAP Kalkınma Projesi kapsamında tarımsal sulama kanalları bitirilip faaliyete geçinceye kadar bu enerji desteğinin bu ürünler için devam etmesi. Bölgemiz ile birlikte aynı şartlarda üretim yapan ülkemizin diğer bölgelerine de sosyal ve ekonomik durumlarına göre bu desteğin yaygınlaştırılması."
CİHAN