Cihan Sendikalar Konfederasyonu (CİHAN-SEN) Genel Başkanı Naci Haliloğlu, Meclis'e sevk edilen 'kiralık işçi' düzenlemesine tepki gösterdi. Söz konusu düzenlemenin eski çağlardaki köleliğe dönüş olduğunu belirten Haliloğlu, "Bizim gibi geri kalmış ya da gelişmekte olan ülkelerde kiralık işçi demek, kölelik düzenine dönmek demektir. Bir başka ifade ile resmen kölelik pazarı kuruluyor" dedi.
Naci Haliloğlu, hükümetin, işçi kesiminin tepkileri nedeniyle geri çektiği kiralık işçilikle ilgili düzenlemeyi yeniden TBMM'ye sevk etmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Haliloğlu, yaptığı açıklamada önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda ele alınması beklenen düzenlemenin işsizliğe çare olmayacağının altını çizdi.
Kiralık işçi uygulamasının daha çok gelişmemiş ya da geri kalmış ülkelerde olduğunu hatırlatan Haliloğlu, şöyle devam etti: "Kiralık işçi uygulaması, en çok yüzde 50 ile Hindistan'da uygulanmaktadır. Yani kölelik ve kast düzeninin olduğu yerlerde uygulanıyor. Bu uygulama, gelir seviyesinin çok yüksek olduğu ülkelerde ancak yüzde 1-2 arasında bulunuyor. Bizim gibi geri kalmış ya da gelişmekte olan ülkelerde kiralık işçi demek, kölelik düzenine dönmek demektir. Bir başka ifade ile resmen kölelik pazarı kuruluyor."
'HÜKÜMET GÖZ BOYUYOR'
Ülkede işsizliğin her geçen biraz daha arttığına dikkat çeken Haliloğlu, söz konusu düzenleme ile bunun üzerinin örtülmesinin amaçlandığını kaydetti. Kiralık işçi uygulamasının işsizliğe bir katkısının olmayacağını ifade eden Haliloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu ülkemizin çoğunluğunu oluşturan alt gelir grubundaki insanları köle yapmak anlamına gelmektedir. İşsizliği kağıt üzerinde azaltacak bir düzenlemedir. Ama gerçekte böyle olmayan tuzak bir düzenlemedir. İşsizliğe gerçekçi bir çözüm değildir. Bu uygulama emeğin sömürülmesi ve çalışanların insanca yaşama imkanının gasp edilmesidir."
CİHAN