Havalar yavaş yavaş ısınırken çocukların en büyük eğlencesi, park, piknik ve tatil zamanı da yaklaşıyor. Uzmanlara göre, güneşli havada dışarıda saatlerce vakit geçirebilen çocukların nerede, nasıl oynayacağına ise çok dikkat edilmesi gerekiyor. Önlem alınmadığı takdirde güneşin çocuklar üzerinde önemli hasarlara neden olabildiğini belirten uzmanlar, yazın çocuklara ince, hafif ve pamuksu giysiler giydirilmesi, güneş çarpmasına karşı bol bol sıvı tükettirilmesi önerisinde bulunuyor.
Ayrıca cilt kanserinin en önemli nedeni, çocukluk çağındaki güneş yanıkları olduğunu dikkat çeken uzmanlar "Hayatında bir kere su toplamış güneş yanığı olan bir çocuğun, cilt kanserine yakalanma riski yanığı olmayanlara göre 2 kat fazladır. Her yanık ile bu risk 2 kat artar. Cilt kanserinden korunmanın en iyi yolu, cilt yanıklarını önlemektir." ifadelerini kullanıyor.
Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzmanı Dr. Mustafa Ertuğrul, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede bebekler ve çocukların güneşe karşı daha hassas olduğunu söyledi. Çocukların cildinin, yaşamın ilk yıllarında çok ince olduğu için güneşe karşı da çok hassas olduğunu vurgulayan Dr. Ertuğrul, "Çocukları dışarı çıkarırken mutlaka güneş koruyucu sürmek gerekir. Güneş kremi seçerken de mineral filtre içermesi ve bebeğe alerji yapmayacak özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Çocuğunuzu güneşe çıkarmadan 15 dakika önce koruyucu ürün uygulayın." diye konuştu.
Dr. Ertuğrul, çok açık tenli, renkli gözlü çocuklar ile 1 yaş altı bebeklerde 50 faktör ve üzeri güneş kremlerinin tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Bazı güneş kremleri çocuklarda cilt alerjilerine sebebiyet verebildiğini, bunun için test edilmesi gerektiğini aktardı.
Güneş ışınlarının dik geldiği, dolayısıyla en etkili olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında asla güneşe çıkılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Ertuğrul, bu süreçte çocukların kıyafetlerine dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Dr. Ertuğrul, "Yaz aylarında çocuklara ince, hafif ve pamuk giysiler giydirilmelidir. Terleme ihtimalleri çok yüksek olduğu için de sık sık kıyafetleri değiştirilmelidir. Giysiler kadar bebek arabalarının veya oto koltuklarının kumaşlarının da terletebileceği dikkate alınmalıdır." dedi.
Yaz aylarında uzun süre güneş altında kalan çocuklarda güneş çarpmaları olabildiğinden ateşi yükselmesi ve halsizlik gözleneceğini dile getiren Dr. Ertuğrul, şu bilgileri verdi: "Terleme sonucu sıvı kaybı oluşur ve güneş çarpması olan çocuğun sıvı ihtiyacı artar. Bu nedenle bol bol su içirilmeli, vücut sıcaklığı normalin üzerindeyse ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır. Yaz aylarında güneşin vurduğu araç içinde çocuklar uzun süre bırakılmamalıdır. Özellikle 1 yaş altı bebekler için bu ısı tehlikeli sonuçlar doğurabilir."
ÇOCUKLUK DÖNEMİ GÜNEŞ YANIKLARI KANSERE ZEMİN HAZIRLIYOR
Cilt kanserinin en önemli nedeni, çocukluk çağındaki güneş yanıkları olduğunu dikkat çeken Ertuğrul, "Hayatında bir kere su toplamış güneş yanığı olan bir çocuğun, cilt kanserine yakalanma riski yanığı olmayanlara göre 2 kat fazladır. Her yanık ile bu risk 2 kat artar. Cilt kanserinden korunmanın en iyi yolu, cilt yanıklarını önlemektir." ifadelerini kullandı.
CİHAN