"Çin belalı komşusunu dizginlemekte zorlanıyor" başlığı taşıyan haberde, füze testi ve Kim Jong-nam'ın ölümüyle birlikte, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in komşusu Kuzey Kore'de otorite kurmakta zorlanacağı savı işleniyor.
"Beijing'in Pyongyang Büyükelçisi geçen ay 70 Kuzey Koreli yetkili için yeni ay yılı resepsiyonu verdi. Çin haber ajanslarına göre resepsiyonda Büyükelçinin misafirleri iki ülke arasında 'kan bağı ve dostluk' olduğunu dillendirdiler.
"Ancak üç hafta sonra, Pazar günü, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Japonya'ya doğru orta menzilli füze fırlatarak Çinli 'dostlarının' sabrını ciddi bir teste tabi tuttu.
"Sonra da Kim Jong-nam'ın Malezya'da ölümü ve Kuzey kore liderinin üvey kardeşi için suikast emri verdiği iddiaları geldi."
Ardından Çin ile Güney Kore ile ilişkilerinin, ülkeye Amerikan füze savunma sistemi yerleştirileceği için çoktan tatsızlaştığı belirtiliyor.
Çin lideri Xi'nin bu nedenle Kore yarımadasının her iki tarafında da gerilen ilişkilerle karşı karşıya olduğu kaydediliyor.
Analistlere ve diplomatlara göre, uzun zamandır Çin'in koruması altında olan Kim Jong-nam'ın ölümü Beijing yönetimi için füze testinden daha büyük bir sorun. Çünkü Çin yanı başında kendisine bağımlı bir ülke istemiyor ve Kim Jong-nam, Kuzey Kore'nin dışa açılımından ve ekonomik reform yapmasından yana olan Çin idealini destekleyen tek Kuzey Koreliydi.
Beijing'teki Carnegie-Tsinghua Merkezi'nden analist Zhao Tong, "(Kim'in) öldürülme emrinin Pyongyang tarafından verildiği kanıtlanırsa, Kim Jong-un ne pahasına olursa olsun rejimini koruyacağı mesajını göndermiş olacak" diyor.
"Bu durumda Kuzey Kore'nin barışçıl bir şekilde modern bir topluma dönüşebileceği konusunda Çin'in uluslararası toplumu ikna etmesi daha zor olacaktır."