Çin'den devrim gibi yolsuzlukla mücadele kararı


Çin'de yolsuzlukla mücadele için üst düzey yetkililerin ailelerinin iş faaliyetlerine sınırlama getirildi.

Pekin yönetimi, bunun için ülkenin 24 milyonluk finans şehri Şanghay'ı pilot şehir olarak seçti. Buna göre, şehirdeki üst düzey yetkililerin eş ve çocukları, özel şirketlerde, yabancı yatırım işletmelerinde ve halka açık olmayan yatırım şirketlerinde üst düzey kadrolarda çalışamayacak. Uygulamanın ülkenin diğer bölgelerine de yayılacağı belirtiliyor.

Söz konusu adımın 2 yıl önce göreve geldiğinde yolsuzlukların ülkenin ve iktidardaki Çin Komünist Partisi'nin geleceğine büyük tehdit oluşturduğunu savunan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in, yolsuzluklarla 'kararlı ve müsamahasız' mücadelesinin bir parçası olduğu belirtiliyor. Bunun aynı zamanda Xi'nin yolsuzlukla mücadelede en önemli girişimler arasında yer aldığı da ifade ediliyor.

Devlet medyasına göre, uygulama kapsamında yöneticiler, yakınlarının çalıştıkları işler ile ilgili rapor düzenlemek zorunda. Ancak bunun yapılmaması halinde ne gibi cezalar verileceği ise belirtilmedi. Şanghay'ın valisi olan parti sekreteri Han Zheng, yetkilileri uyararak "Yetkili olmak istiyorsanız iş hayatına atılamazsınız ve bunu zengin olmak için kullanamazsınız." dedi. Yerli ve yabancı medyada, Çinli yetkililerin kendilerini zenginleştirmek için yetkilerini kötüye kullandığı yönünde haberler çıkmış ve kamuoyunda bu durum rahatsızlığa yol açmıştı. Halk arasında 'çıplak yetkili' olarak bilinen yetkililerin eşleri ve çocuklarının yurtdışına göçerek, orada lüks içinde yaşadıkları haberleri Çin medyasında uzun süre tartışılmıştı.

Şanghay'daki yeni kurala göre, üst düzey yetkililerin eşleri ve çocukları özel iş ve ortaklık kuramayacak, halka açık olmayan şirketlere yatırım yapamayacak ya da yurtdışında iş yapıp, bunu Çin'e aktaramayacak. Yine üst düzey yetkililerin eşleri, özel şirketlerde ve yabancı yatırım işletmelerinde üst düzey kadrolarda çalışamayacak. Ancak yeni kurala göre, söz konusu yetkililerin çocukları ve çocuklarının eşleri iş yapabilecek, fakat bunu yetkilinin çalıştığı yörede yapamayacak.

Söz konusu kuralın, hükümet, iktidardaki Çin Komünist Partisi, yargı, yerel hükümet ve devlet şirketlerindeki büro başkan yardımcıları ve üstündeki yetkilileri kapsadığı belirtiliyor.

Öte yandan yine devlet medyasına göre, Şanghay'da yolsuzluğu sona erdirmek için şehir yetkilileri, 23 Nisan'da kabul ettikleri bir yönetmelikte, hâkim ve savcıların çocuk ya da eşlerinin avukatlık veya yargıyla bağlantılı bir işte çalışması yasaklanmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Çin'den devrim gibi yolsuzlukla mücadele kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER