Çin, Türkiye ile karşılıklı ticaret ve yatırımı kolaylaştırmak istiyor


Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Türkiye ile karşılıklı ticaret ve yatırımı kolaylaştırma yollarını keşfetmeye hazır olduğunu söyledi.

G20 Zirvesi için Antalya'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Xi, ikili stratejik gelişmenin kenetlenmesi için iki ülke arasındaki stratejik iletişimin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Xi, iki tarafın da ortak gelişme ve refahı sağlamak için İpek Yolu Fonu ve Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi platformlardan tam olarak faydalanıp, işbirliği kanalları ve modellerinin yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Çin Cumhurbaşkanı, ikili ticaret ve yatırımın kolaylaştırılması için birbirlerinin kendi para birimi kullanımının genişletilmesi de önerdi. Xi ayrıca, iki ülke arasındaki güvenlik işbirliğinin de derinleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Çin ile Türkiye arasında kültür alanındaki temaslarının genişletilmesi gerekliliğine de işaret eden Xi, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı sırasındaki çalışmalarını takdir ettiğini ifade etti. Çin Günlüğü gazetesine göre Xi, 2016 yılında G20'ye ev sahipliği yapacak Çin'in, küresel ekonominin hızlı, dengeli ve sürdürülebilir şekilde gelişmesi için ve aynı zamanda G20'nin küresel, ekonomik, idare alanında daha büyük rol oynaması için Ankara ile koordinasyon içinde çalışmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Çin medyasına göre Erdoğan ise Türkiye'nin, Çin ile el ele vererek, ikili ticaret engellerini kaldırıp, bir üst seviyeye çıkarmaya hazır olduğunu belirtti. Çin'in "Bir Kuşak- Bir Yol" girişimi çerçevesinde işbirliğine katılmak için istekli olduğunu kaydeden Erdoğan, Çinli işletmelerin altyapı gibi alanlarda Türkiye'de daha fazla yatırım yapmalarını görmekten memnun olduğunu söyledi.

TÜRKİYE, ÇİN KARŞITI EYLEMLERE MÜSAADE ETMEYECEK

Çin Günlüğü gazetesine göre Xi Jinping ile görüşen Erdoğan ayrıca, Türkiye topraklarında, Türk-Çin ilişkilerini baltalayacak herhangi bir grubun Çin karşıtı faaliyetlerine kesinlikle müsaade etmeyeceklerini vurguladı. Çin Uluslararası Radyosu'na göre ise Erdoğan, herhangi bir terör gücünün, Türkiye'de Çin'e karşı çıkan ve ikili ilişkilerini bozmayı amaçlayan girişimlerde bulunmasına izin vermeyeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz 2015'te gerçekleştirdiği Çin ziyaretinde Xi ile görüşmüş ve Pekin'in hassas olduğu Uygur sorunu konusunda açıklamalarda bulunmuştu.

Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organlarından Global Times gazetesi, "Erdoğan'ın aralarında 'Doğu Türkistan İslamî Hareketi' dâhil olmak üzere terör örgütlerinin Çin'i hedef alan faaliyetlerine karşı çıktı", resmi Xinhua ajansı da "Erdoğan, nadir rastlanan tarzda Doğu Türkistan İslami Hareketi'ne açıkça karşı çıktı" başlıklı haberlerine yer vermişti. Erdoğan'ın Uygurlar konusundaki açıklamaları Çin tarafından olumlu karşılanmıştı.

Doğu Türkistan İslami Hareketi adlı örgütün, 2002'den beri Türkiye'nin terör örgütleri listesinde olduğu belirtiliyor.
Erdoğan'ın Çin ziyareti öncesi Çin'in Doğu Türkistan Türklerine yönelik baskılarını bahane eden bir grup, İstanbul'da Çinli turistlere saldırmıştı. Ayrıca bir Türkün işlettiği İstanbul'daki Çin restoranının aşçısı dövülmüş ve camları kırılmıştı.

7 İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

Öte yandan heyetlerarası görüşmelerin ardından iki ülke arasında 7 işbirliği anlaşması imzalandı. Çin Uluslararası Radyosu'na göre, Edirne-Kars Yüksek Hızlı Tren projesi çerçevesinde hazırlanan "Demiryolu İşbirliği Anlaşması"nı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ve Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng imzaladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ile Çin Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Xu Shaoshi, iki ülke arasında İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu ile orta koridor girişiminin uyumlaştırılmasına ilişkin mutabakat zaptı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Çin Kalkınma ve Reform Komisyonu arasında elektronik ticarette işbirliğinin güçlendirilmesi mutabakat zaptını imzaladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında, Türk kirazlarının Çin'e ihraç edilmesine yönelik bitki sağlığı gereklilikleri protokolü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında, Türkiye'den Çin'e ihraç edilecek süt ürünleri için veteriner ve sağlık şartları konusundaki protokole imza attı.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile China Export and Credit Insurance Corporation (Sinosure) arasında Çerçeve İşbirliği Anlaşması da Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ve Sinosure Başkan Yardımcısı Luo Xi tarafından imzalandı.

Kumport Limanı'nın hisselerinin devrine ilişkin anlaşmayı ise Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ile China Merchants yetkilisi Li Jianhong, China Ocean Shipping Company (COSCO) Group yetkilisi Ma Zehua ve China Investment Corporation (CIC) yetkilisi Zhang Qing imzaladı.

Antalya'da 15-16 Kasım günlerinde düzenlenecek G20 Zirvesi'nde Xi, dünya ekonomisindeki durum ve küresel ekonomik büyüme için yeni ortak bir itici gücün keşfedilmesi gibi konularla ilgili Çin'in ayrıntılı görüşünü açıklayacak.
Xi, G20'nin ardından Filipinler'in başkenti Manila'da 18-19 Kasım'da düzenlenecek 23. Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün 23. liderler toplantısına katılacak. CİHAN
<< Önceki Haber Çin, Türkiye ile karşılıklı ticaret ve yatırımı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER