Cindoruk, Meclis Başkanı olduğu dönemdeki o olayı anlattı

1994’te DEP’li vekiller dokunulmazlıkları kaldırıp gözaltına alındığında Meclis Başkanı olan Hüsamettin Cindoruk uyardı. “Çok da çirkin şekilde polisler Meclis’e geldi. Bu arkadaşları Meclis dışına çıkardılar. Tutukladılar. Meclis’in barışı bozuldu” dedi.

Cindoruk, Meclis Başkanı olduğu dönemdeki o olayı anlattı

TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, HDP’nin kapatılması ve milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması tartışmalarını 1990’lara benzetti.

HİÇBİR FAYDASI OLMADI

DEP milletvekilleri Orhan Doğan, Leyla Sana, Ahmet Türk ve Sırrı Sakık’ın dokunulmazlıklarının kaldırılmasının “Hiçbir faydası olmadı” sözleriyle anlattı. Cindoruk, “HDP’nin kapatılması ve milletvekillerine siyaset yasağı tam anlamıyla devletin bir suç işlemesidir. Bunun ülke ve millete bir yararı olmaz” dedi.

1993’te Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcısının DEP milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması için gönderdiği fezlekeyi iade ettiğini hatırlatan Cindoruk, ‘Sağlık nedeniyle ABD’ye gittiğim sırada DGM Başsavcısı yeni fezlekeler yolladı. Yerime TBMM Başkanvekili olan Yılmaz Hocaoğlu işleme koydu. Dokunulmazlıklar kaldırıldı” diye konuştu.

POLİSLER MECLİS’E GELDİ

ABD’den Başbakan Tansu Çiller’i arayarak yanlış olduğu yönünde görüş beyan ettiğini aktaran Cindoruk, “Çiller, ‘mutabakat var sonuçlandıracağız’ dedi. Çok da çirkin şekilde polisler Meclis’e geldi. Bu arkadaşları Meclis dışına çıkardılar. Tutukladılar. Meclis’in barışı bozuldu” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI GÜVENCE DEĞİL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taraf olduğunu ve güvence olmaktan çıktığını belirten Cindoruk, hükümetin yargı üzerinde baskın etkisi bulunduğunu belirtti. Bu durumda vatandaşların tek güvencesinin TBMM olduğunu vurgulayan Cindoruk şöyle konuştu:

“Yurttaşlarımızın adı kim olursa olsun partilerimizin adı ne olursa olsun güvenceye ihtiyaç var. Anayasa’nın teminatı olan hiçbir kurum bırakmadınız. Hiç olmazsa bırakın yüce Meclis kalsın. Halkın iradesine saygılıyız diyorsunuz halkın iradesinin yansıdığı organ Yüce Meclis’tir. Yüce Meclis’in hakemlik ve güvence olma vasıflarını azaltmamak gerekir. 6 milyon oy almış bir parti ve Kürtler’in de sığınacağı organdır.”

DEVLET SUÇ İŞLER

“HDP’nin kapatılması ve milletvekillerine siyaset yasağı tam anlamıyla devletin bir suç işlemesidir” diyen Cindoruk, idam kararıyla devletin cinayet işlemesi gibi parti kapatmayla da suç işleyeceğini aktardı.

DEMOKRASİ BÜYÜK YARA ALDI

DEP vekillerinin Meclis’ten cezaevine götürülmesinin Türkiye demokrasisine büyük yara verdiğini belirten Cindoruk, “DEP’lilerin cezaevine atılmasının hiç de faydası olmamıştır. Yargıtay da daha sonra beni haklı çıkaran kararlar vermiştir. Yurtdışından gelen misafirlerime, AB’de bu kararın yanlışlığını anlatmaya çalıştım yıllarca” şeklinde konuştu.

BUGÜN
<< Önceki Haber Cindoruk, Meclis Başkanı olduğu dönemdeki o olayı anlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER