Çinli 3 İngilizce öğretmeni 26 günde 12 ilde 58 tarihi ören yerini ziyaret etti. Anadolu turuna çıkan Çinli 3 İngilizce öğretmeni Jing We, Cheng Lie ve Mari Yun tarihi ören yerlerini ziyaret ederek ayakta kalan eserler hakkında bilgi sahibi oluyor.
Üç kafadar arkadaş geçen yılda kültür ve arkeolojik varlıkları tanıma turu kapsamında İtalya ve Nepal'a gitmiş. İngilizce öğretmeni 3 Çinli arkadaş 26 gün önce İstanbul'da başladıkları Anadolu medeniyetleri varlıklarını tanıma turlarını en son Muğla ili sınırları içinde olan UNESCO İnsanlık Kültür Mirası listesinde yer alan Letoon Antik Kent'i ziyaret ederek ülkelerine geri dönecek. Çinli İngilizce öğretmenleri 26 gün içinde İstanbul, İzmir, Bursa, Burdur, Denizli, Kütahya, Aksaray, Isparta, Adıyaman, Trabzon, Kapodokya bölgesi, Nevşehir ve Antalya illerinde bulunan tarihi ören yerlerini ziyaret ederek ayakta kalan eserler hakkında bilgi sahibi olmuş.
İngilizce öğretmeni Jing We, internet üzerinde yaptığı araştırmada tura çıkacakları tarihi ören yerleri hakkında bilgi sahibi olduklarını söyledi. Üç arkadaşın en önemli özelliğinin tarih, kültür, folklor ve arkeolojik eserleri tanıma tutkunu olması olduğunu belirten We, "Geçen yıl İtalya ve Nepal'ı gezdik. Bir önceki yıl Mısır'ı ve Balkan ülkelerini gezdik. Türkiye'de çok sayıda tarihi ören yeri var. Bir hafta sonra Pekin'e geri döneceğiz. Üç arkadaşta Pekin'de farklı okullarda İngilizce öğretmenliği yapıyoruz. Pekin'de Türkiye'den alışverişe gelen tanıştığımız bir Türk işadamı Anadolu medeniyetlerini görmemizi tavsiye etmişti. Bizde geldik ve hayran kaldık. Antalya'da çok sayıda tarihi ören yeri var. Bizi en fazla etkileyen Myra, Termessos, Side ve Seleukeia antik kentleri oldu. Bir de Aspendos antik tiyatrosu. Gelecek yıl Antalya'ya yeniden gelmeyi planlıyoruz." diye konuştu.
Cheng Lie Anadolu turunda tek zorlandıklarını ise yakıcı sıcak ve yoğun nem olduğunu söyledi. Turlara sabah serinliği ve öğleden sonra çıkmak zorunda kaldıklarını belirten İngilizce öğretmeni Cheng Lie, "Çinliler Avrupalı turistle gibi teninin bronzlaşmasını çekmiyor. Biz tenimizin güneşte yanmaması için şemsiye ile geziyoruz. Güneşte yanmamak için genelde tarihi ören yerlerini sabah erken vakitlerde ve öğleden sonrası yapıyoruz." ifadesini kullandı.
Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre yıllık ortalama Türkiye'ye 176 bin Çinli turist ziyaret ediyor. CİHAN