Çinli akademisyenleri İpek Medya baskını endişelendirdi


Türkiye'de İpek Medya'ya yapılan polis baskını ve siyasi iradenin medyayı kontrol için attığı adımlar, Çinli akademisyenler tarafından endişeyle karşılandı.

Hebei Üniversitesi Gazetecilik ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bai Gui, Türk medyasındaki eğilimleri sürekli takip ettiğini belirtti. "Bugün medyadan öğrendiğim kadarıyla Türk polisi, İpek Medya'nın ofisine operasyon yaptı ve göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Bu beklemediğim ve çok şaşırtan bir durum." dedi.

Son gelişmeyi endişeyle karşıladığını kaydeden Bai, "Son gelişme, benim Türk medyasının gelişme ortamındaki iyi izlenimime ters ve endişe verici bir durum. Görünüşe göre, basın özgürlüğü ve basın mensuplarının hak ve çıkarlarının tayin edilmesi, bugün birçok yerde hala endişe verici bir problem gibi görünüyor." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ PROBLEMİ BÜYÜK

Dünyanın önde gelen saygın üniversitelerinden Pekin Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Doç. Dr. Zan Tao ise Türkiye'yi araştıran bir akademisyen ve son gelişmeleri endişe verici olarak yorumladı.

Son yıllarda Avrupa Birliği'nin Türkiye eleştirilerinin büyük bölümünü, basın özgürlüğü konusundaki hukuksuz adımların oluşturduğuna dikkat çeken Zan, raporlara göre, siyasi nedenlerle tutuklu basın mensuplarının en çok olduğu ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin gıda güvenliği ve sosyal güvenlik gibi konularda Avrupa'ya yaklaştığını gördüğünü; ancak basın özgürlüğü alanında bunu söylemenin zor olduğuna dikkat çeken Zan, "Basın özgürlüğü konusunda Türkiye'nin karşılaştığı problem çok büyük." dedi.

Türkiye'de basının kontrolünün diğer ülkelerden farklı olduğuna işaret eden Doç. Dr. Zan, Türkiye'deki durumla ilgili olarak, "Ülkede tek başına bir parti iktidarının yasal boşluklardan yararlanabileceğini ve idari araçları kullanabileceğini" belirtti.

"Tabi burada siyasi bir çıkar söz konusu. Türkiye'de son olarak İpek Medya'ya yapılan da 10'dan fazla yıldır olan benzer olayların yeni bir uzantısı diye düşünüyorum." değerlendirmesi yapan Zan şöyle devam etti: "Bu yeni bir durum değil. Önceleri de yaşanmıştı ve burada şunu görüyoruz. Bu kişiler hep hükümeti eleştiren kişilerdi. Dolayısıyla son İpek Medya olayı bana göre bir yanıyla çok tuhaf ve sürpriz değil. Ancak diğer yanıyla endişe verici. Bu sorunda Türkiye, bana göre Batı ülkelerinden daha fazla baskı görecektir. Ayrıca sağlıklı bir toplumun gelişiminde farklı seslere de ihtiyaç vardır ve böylelikle ilerleme olur."

İPEK MEDYA OPERASYONU SİYASİ

Çinli akademisyen ayrıca, "Son olay şunu da gösteriyor aslında; Türkiye'nin siyasi liderleri ya da kuruluşları henüz mükemmel bir demokrasi statüsüne gelmiş değil." yorumunda bulundu. Doç. Dr. Zan siyasi iradenin, kendi siyasi çıkarı için idari araçları kullanmak suretiyle bir şirketin ya da başka bir kurumun eksiğini bularak baskı altına almasının, doğrudan tutuklama gibi bir davranıştan biraz medeni göründüğünü ifade etti.

"Türkiye'de bu sorun çok büyük. Elbette Türkiye'de iktidarın medyayı kontrolü, Batı standartlarına uygun değil. Son İpek Medya olayında ise bana göre bunun siyasi nedeni var. Hükümet muhalif sesleri duymak istemediği için böyle bir yola başvurmuştur." ifadelerini kullanan Zan Tao, hükümetin aldığı bu önlemlerin ya doğrudan kapatma ya da diğerlerine gözdağı vermek için de olabileceğine vurgu yaptı.

"Ama her ikisi de bana göre iyi değil" diyen Doç. Dr. Zan, bunun dünyadaki gelişme eğilimine uygun olmadığını kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Çinli akademisyenleri İpek Medya baskını endişelendirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER