Alman Bertlesmann Vakfı'nın bir araştırmasına göre göçmen kökenli gençler meslek eğitiminden ziyade yüksek öğrenimi tercih ediyor. Bu trendin devam etmesi durumunda 2030 yılında kalifiye eleman sorunu sebebiyle işyerleri büyük zorluk çekecek. Bunun önüne geçilmesi için göçmenlere ve mülteciler için mesleğe girişin kolaylaştırılması isteniyor.
Almanya'da gençlerin meslek eğitiminden ziyade üniversite okumaya yöneldiği kamuoyunda çok konuşulurken Bertelsmann Vakfı bu trendi rakamlarla ortaya koydu. Trendin aynı şekilde devam etmesi durumunda 2030 yılında meslek eğitimine başlayanların sayısı sadece 400 bin ile sınırlı kalacak. Bu sayı bugüne oranla 80 bin kişinin daha az meslek eğitimine başlaması anlamına gelecek. 2005 yılında meslek eğitimine başlayanların sayısı 520 bin iken, üniversiteye başlayanların sayısı ancak 350 bin civarındaydı. Oysa bugün Almanya'nın meslek eğitimi almış kalifiye elemana acil ihtiyacı var ve bu ihtiyaç artarak devam edecek. Sadece geçen sene boş kalan ve doldurulamayan meslek eğitim yeri sayısının 40 bin olduğu ifade edildi.
Meslek eğitimine ilginin azalmaya devam etmesi bazı meslek alanlarında kalifiye eleman sıkıntısını artırdığı gibi bazılarının yok olmasına kadar gidebilecek. Çünkü bu branşlarda çok hızlı emekliye ayrılmalar bekleniyor. Bu acil ihtiyaca rağmen araştırmacılar kendini her alanda belli eden demografik dönüşüme ve buna bağlı okulu terk edenlerin sayısında azalmalar olmasına rağmen meslek eğitimine başlayanların sayısında istikrarlı bir düşüşün olacağını öngörüyor. Mülteci gençlerin ise kısa zamanda bu soruna deva olamayacakları hesapları yapılıyor.
ÜNİVERSİTELERDE PRATİK AĞIRLIKLI BÖLÜMLER TERCİH EDİLİYOR
Almanya'da üniversiteler her geçen gün cazibesini artırırken yabancı öğrencileri çekmeyi kendilerine önemli hedef seçmiş durumdalar. Almanya'daki gençlerin de bundan yararlanırken daha çok pratik ağırlıklı eğitim veren Fachhochschule'leri tercih ettikleri saptandı. Son 20 yıl içinde Fachhochschule'lere başlayanlardaki artış yüzde 26'dan 39'a yükselmiş. Bunun yanı sıra meslek eğitimi ile paralel olarak yüksek okul (duale Studiengang) eğitimi alanların sayısında da bir artış kaydedilmiş.
Bertelsmann Vakfı yönetiminden Jörg Dräger bu durumda meslek eğitimi ile yüksek okulu karşı karşıya getirmekten ziyade ikisinin birbiri ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Dräger ayrıca, göçmenlere, mültecilere ve meslek eğitimine uzak duran kesimlerin meslek eğitimine girişine kolaylıklar getirilmesinin doğru bir adım olacağını düşünüyor. CİHAN