Çıray: Anayasa Mahkemesi seçimlerin meşruiyeti için daha ne bekliyor?


CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'yi desteklemek için yürüttüğü seçim kampanyasının durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne 11 Mayıs 2015 tarihinde yaptığı başvurudan hala bir sonuç çıkmadığını bildirdi. Çıray, geçen 18 gün içinde tanık olunan gelişmelerin seçimlerin meşruiyeti ve güvenliğine ilişkin endişeleri daha da derinleştirdiğine dikkat çekti.

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, "Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğundan beri anayasayı askıya aldı. Hükümeti ve AKP'yi yönetiyor. 'Diyarbakır'da sözde müftü, Eskişehir'de eşcinsel aday göstermiyoruz biz' diyerek AKP adaylarının belirlenmesinde rol aldığını açıkça söyledi. Yani anayasayı ihlal ettiğini, darbe yaptığını bir kez daha ikrar etti. Bu ülkenin insanları 12 Eylül darbecilerinin önünde resmi geçit yapan bir yargıyı hâlâ unutamamışken, anayasal düzeni korumakla görevli yargı seçimlerin meşruiyeti için daha ne bekliyor?" dedi.

"YSK GİBİ ANAYASA MAHKEMESİ DE TARİH ÖNÜNDE SORUMLU OLUR"

Cumhurbaşkanının kampanyaları sebebiyle Anayasa Mahkemesin'den 'acilen anayasal tedbir alınması' talebinin ne kadar doğru ve haklı bir talep olduğunu olayların bütün açıklığıyla ortaya koyduğunu vurgulayan Çıray, şöyle devam etti: "Anayasa Mahkemesi başvurumuzu karara bağlamak için acaba anayasal tarafsızlığın ve seçimlerde adil rekabet şartlarının daha nasıl yerle bir edilmesini bekliyor? YSK'nın anayasal görevlerini yerine getirmemesi nedeniyle ortaya çıkan sorunların etkilerini ancak Anayasa Mahkemesi telafi edebilir. Anayasa Mahkemesi Türk hukuk isteminin son kalesidir. O da düşerse rejimin tam iflâsı olur."

Çıray, Anayasa Mahkemesi'nin Erdoğan'ın kampanyası hakkında tedbir kararı almakta gecikmesinin onu bir güven ve itibar sarsılmasına maruz bırakacağının altını çizdi.

Aytun Çıray, sözlerini şöyle tamamladı: "Anayasa Mahkemesi ise yaptığım başvuruyu sonuçlandırarak başta rejimi, sonra da kendi kurumsal itibarını kurtaracaktır. Bu kadarı bile milletimiz için bir umut ve hayat ışığı olabilir. 'Tedbir kararı' alınmaması halinde ise seçimlerin meşruiyetinin gölgelenmesinde aynı YSK gibi Anayasa Mahkemesi de tarih önünde sorumlu olacaktır."
CİHAN
<< Önceki Haber Çıray: Anayasa Mahkemesi seçimlerin meşruiyeti için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER