Adana'da, Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği, Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) ve Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin ortaklığı, Adana Ticaret Odası (ATO) ve Adana Barosu'nun iştirakiyle hazırlanan 'Çocuk Hakları ve Demokrasi Atölyeleri' başlıklı proje sona erdi. Proje kapsamında çeşitli aktivitelerde bulunan çocuklar, haklarını öğrendi, milletvekili adaylarına, 'Çocukların vekili ol çağrısı' yaptı.
Projenin kapanış toplantısı Seyhan Oteli'nde yapıldı. Çocuklar ve aileleri ile, projede görev yapan eğitimciler, proje ortağı ve iştirakçisi derneklerin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Fazilet Aksu, dernek olarak 20 yıldır birçok projeyi hayata geçirdiklerini hatırlattı. Ancak Adana bazında yapılan bu çalışmaların Türkiye genelinde yeterli olamayacağını kaydeden Aksu, kadın, çocuk, çevre dernekleri gibi sivil toplum örgütlerinin güçleri birleştirip, ülke gündemine oturacak büyük projeler yapmaları gerektiğini vurguladı.
Türk kültüründe geçmişten gelen, 'Çocuğun hakkı mı olurmuş? Ebeveyn olarak biz ne veriyorsak, hakkı odur' şeklinde yanlış değerlendirme bulunduğunu kaydeden Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya da, şunları söyledi: "Fazilet hocamızın ve Didem hanımın derneklerinin öncülüğünde yapılmış bu proje, bizim de çok keyif aldığımız bir projedir. İşadamlarının kalbi biraz nasırlıdır. Bizim kalbimiz belki onlar kadar geniş atmaz. Sağ olsunlar bizlerin kalplerinin geniş atmasını sağlayacak projeler, organizasyonlar yaptılar. Biz de keyifle kendilerine eşlik ediyoruz. Doğuştan birtakım engelleriyle, sıkıntılarıyla olan çocuklar olduğu gibi, ailelerin kafasındaki (çocuğun hakkı mı olurmuş?) zihniyeti nedeniyle engelli, sıkıntılı pek çok çocuğumuz vardır. Bu çocukların haklarını bilmeleri, demokrasi ile ilgili kendi fikirlerini söylemeyi, haklarını öğrenmeleri, ileride iyi bir birey olmaları açısından çok önemli. Verilen yan eğitimleri ile çocukların bunların kazandıklarına ve geleceklerine çok farklı bir ışık verildiğine inanıyorum. Projede emeği geçen herkese teşekkür ederim."
Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Didem Sürenler de insanların etrafında olan bitenlere başını çevirip, kayıtsız kalabildiğine dikkat çekerek, "Çocuklar hepimizin. Onları dünyaya getirirken renkleri, ırkları nedir, fazlalıkları, eksiklikleri nedir diye düşünmeyiz. Onların bunda hiç kabahatleri yok. Hasbelkader birisi çok daha fevkalade şartlarda bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelebiliyor, bir diğeri tam tersi. Birisi ciddi eksikliklerle dünyaya geliyor ve hayat boyu bunlarla boğuşuyor, diğeri tam tersi. Bu proje, farklı dezavantajların da aslında birbirlerine uzak olmadığını, kaynaştırmanın aslında her anlamda olabileceğini, herkesin eşit olması açısından da önemli bir proje." diye konuştu. CİHAN