Almanya'da 30 bin çocuk ve genç diyabet hastası. Bu sayı yetişkinler arasında altı milyon. Diyabetten her yıl 25 bin kişi hayatını kaybediyor. Hem yetişkinler hem de çocuk ve gençler arasında diyabet hastalarının sayısı hızla artıyor.
Almanya'da şeker hastalığına başka bir deyişle diyabet hastalığına yakalananların yaşında giderek düşme gözleniyor. Alman Diyabet Topluluğu (DDG) diyabet hastalığının çocuk ve gençler arasında giderek yayıldığını bildirdi. Son rakamlara göre Almanya'da aralarında çok sayıda göçmenlerin de bulunduğu 19 yaşından küçük 30 bin diyabet hastası bulunuyor. Ulm Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada başta Türk çocukları olmak üzere göçmen çocuk ve gençler arasında diyabet yaygınlığının yüzde 40'ı bulduğu saptandı.
Almanya'da yetişkin çağında ise milyonlarca diyabet hastası var. Diyabet hastalığı tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki çeşit görülüyor. Tip 2 olarak nitelendirilen diyabet hastalığını sağlıklı beslenme ve spor aracılığıyla yenmek mümkün iken tip 1 olarak nitelendirilen diyabette bu iki unsur yeterli gelmiyor ve uzun süreli tedavi gerekiyor. Tip 1 diyabet dünyada her yıl yüzde 3 oranında artıyor. Bu oran okul öncesi çocuklarda ise yüzde 5'i buluyor. Uzmanlar diyabet teşhisi konulan hastaların hastalıklarını ciddiye almalarını ve hayatlarını ona göre düzenlemelerini öneriyorlar
2030'A KADAR 8 MİLYONA YÜKSELECEK
Alman Diyabet Topluluğu DDG, diyabeti giderek yayılan halk hastalığı olarak nitelendiriyor. Almanya'da diyabet tedavisi gören hasta sayısı altı milyondan fazla. DDG bu sayının 2030 yılına kadar sekiz milyona yükseleceğini tahmin ediyor.
Diyabetin en sık görülen şekli tip 2. Bu tarz diyabet sağlıksız beslenme ve obezite ile ortaya çıkıyor ve daha çok yetişkinler arasında görülüyor ancak son yıllarda çocuklar arasında da tip 2'ye yakalananların sayısı hızla artıyor. Tip 1 hastalığına daha çok çocuklar arasında rastlanıyor. Diyabetin bu tarzında pankreas yeterince insülin üretmiyor ve hastalar insülin hormonunu ömür boyu dışarıdan almak zorunda kalıyorlar.
HER YIL 25 BİN KİŞİ ÖLÜYOR
Almanya'da her yıl 25 bin kişi diyabet sebebiyle hayatını yitiriyor. Hastalığın ölümle sonuçlandığı durumlar daha çok yetişkinler arasında görülüyor. Çocuk ve gençlerde ise şeker düşmesi sebebiyle daha çok bayılmalara rastlanıyor.
Diyabetin belirtileri arasında; sık idrara çıkma, aşırı susama, terleme, sık acıkma, kilo kaybı, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, bulanık görme, karın ağrısı ve kusma, sık hastalanmalar, yavaş iyileşen yaralar ve tekrarlayan enfeksiyonlar sıralanıyor. CİHAN