'Çocukları aşırı sıcaklardan koruyun'


Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Esra Karaca Çiftçi, "Sıcak çarpması yaz mevsiminde sıkça görülen önemli sorunlardan biri. Üstelik vücut sıvı oranları erişkinlerden yüksek olduğu için çocuklar sıcak çarpmalarından daha sık ve daha ciddi boyutlarda etkileniyor." dedi.

Yapılan çalışmalara göre, güneş çarpmasının yüzde 90 oranında 6 yaş ve üzeri çocuklarda görüldüğüne dikkat çeken Çiftçi, şunları kaydetti: "Bu çocukların yaklaşık 70'inde ise güneş çarpması spor yaparken ortaya çıkıyor. Çünkü bu yaş grubu çocuklar kendi vücutlarının sınırlarını henüz bilemiyor ve dış ortamın olumsuz etkilerini tahmin edemiyorlar. Genellikle vücudun aktif şekilde enerji harcaması dış ortamın yüksek sıcaklığı ile birleşince ortaya istenmeyen tablolar çıkıyor. Ayrıca yeni doğan dönemindeki bebekler de beyindeki ısı kontrol sistemlerinin ve terleme mekanizmalarının tam gelişmemiş olması nedeniyle yüksek risk altında oluyor. Sıcak havada arabada kapalı kalmak, buhar çadırları, bir radyatör yanında beşik içinde olmak ya da klimasız ortamda ev içerisinde kapalı kalmak gibi etkenlerde sıcak çarpmasına neden olabiliyor."

Sıcak çarpmasından önce genellikle vücuttaki terlemenin kesildiğini anlatan Çiftçi, "Vücut sıcaklığının 41 derece üzerine çıkması ve sıcak ile kuru cilt ise klasik belirtilerini oluşturuyor. Merkezi sinir sistemindeki çalışma problemine göre ciltte pembelik ya da solukluk olabiliyor. Tablo ilerlediğinde ölüm korkusu, ajitasyon, baş dönmesi, halsizlik, zihin karmaşası, anlamsız mutlu duygu durumu, baş ağrısı, bulantı ve dengesizlik gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Tedaviye hemen başlanmazsa idrar-dışkı kaçırma, kasılmalar, havale, şuur bulanıklığı, göz bebeği değişiklikleri, felç ve koma gelişebiliyor." diye uyarıda bulundu.

SICAK HAVA VÜCUT SIZI DENGESİ BOZULDUĞUNDA ÇOK DAHA TEHLİKELİ OLABİLİR

Sıcak havanın vücut sıvı dengesi bozulduğunda çok daha tehlikeli olabildiğinin altını çizen Çiftçi, bol sıvı uyarısında bulunarak, şu önerilerde bulundu: "Koyu idrar, yetersiz sıvı alımının belirtisidir. Bu durumda susamış olmasa bile hemen su içirin. Çocuğunuzun ara ara gölge ve su molaları vermesini sağlayın. Net bir zamanlama olmasa da bu süre her yarım saatte bir 10 dakika olabilir. İncecik-pamuklu bir yaz giysisi giydirin. Kıyafeti terleme nedeniyle ıslanırsa değiştirin. Camı açmış da olsanız arabanın içinde yalnız bırakmayın. Henüz bebeklik döneminde ise battaniyeye sarmak ya da fazladan giydirmekten kaçının. Hava sıcaklığı 28 derece üzerindeyse buna ek olarak bir de nem oranı yüksekse uzun süren ya da ciddi efor gerektiren spor aktiviteleri yapmasına izin vermeyin. Herhangi bir nedenle ateşlendiyse sıcak havalarda dışarı çıkartmayın."
CİHAN
<< Önceki Haber 'Çocukları aşırı sıcaklardan koruyun' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER