ANKARA (CİHAN)- Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici gıda reklamları ile çocukların reklamlarda araç olarak kullanılmasının yanlış ve sağlıksız tüketim algısını körüklediğini söyledi. Çakar ayrıca çocukların gıda reklamlarında reklam aracı olarak kullanılmasına son verilmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılması çağrısında bulundu.
Çakar, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle, "Sağlıklı ve Yeterli Gıdaya Erişim" konusunda etkinlikler yapıldığını, sorunlar ve çözüm önerilerinin gündeme getirildiğini kaydetti. Tüketici Hakları Derneği olarak, bu kapsamda, "Türkiye'de Sağlıksız Gıda ve Beslenme Bozukluklarının Mevcut Durumu ve Sonuçları" konusunu gündeme getirmelerinin, çocuklar, gençler ve halk açısından çok büyük bir önem oluşturulduğunu vurgulayan Çakar, "Sağlıksız gıda ve beslenme bozuklukları konusunda yapılan araştırmalarda, sorunun her geçen gün daha da arttığı görülmektedir. Ülkemizde, başta çocuklarımız, gençlerimiz ve kadınlarımız olmak üzere, halkımızın çok büyük bir çoğunluğunun sağlıksız, yetersiz ve dengesiz beslendiği görülmektedir. Özellikle de, toplumumuzun yüzde sekseninin yoksulluk sınırında, yüzde yirmisinin açlık sınırında yaşadığı kesimlerde bu sorunun çok daha ağır olduğu görülmektedir. Yani, yoksulluk, düşük gelir düzeyi ve gıdanın pahalı olması nedeniyle, çocuklarımızın, gençlerimizin ve halkımızın ezici çoğunluğu sağlıksız, yetersiz ve dengesiz beslenmek zorunda bırakılmıştır." dedi.
"SAĞLIKSIZ, DENGESİZ VE YETERSİZ BESLENME TARZI PEK ÇOK HASTALIĞA NEDEN OLUYOR"
Hazır ve ambalajlanmış gıdalar olmak üzere, gıdaların ezici çoğunluğunda sağlığa aykırı fiziksel, biyolojik ve kimyasal kirliliklerin olduğu araştırmalarla ortaya konulduğunu vurgulayan Çakar, "Örnek vermek gerekirse, hemen tüm ve ambalajlanmış yiyecek ve içeceklerde sağlık açısından risk ve tehlike oluşturan çeşitli gıda katkı maddeleri bulunmaktadır. Okul çağı çocuklarımızın ve gençlerimizin gerek okul kantinlerinde gerekse okul dışında ve evlerde ağırlıklı olarak katkı maddeli, şekerli, unlu, trans yağlı hazır ve ambalajlı gıda tüketimi belirleyicidir. Bu gıdalar ile sağlıksız, dengesiz ve yetersiz beslenme tarzı obeziteye, şişmanlığa, hipertansiyona, kemik erimesine, karaciğer yağlanmasına, diyabete, kalp-damar hastalığına, kansızlığa, kansere ve alerjiye neden olmaktadır. Bu hastalıkların da her geçen gün arttığı görülmektedir." ifadelerini kullandı.
"ÇOCUKLARIN GIDA REKLAMLARINDA REKLAM ARACI OLARAK KULLANILMASINA SON VERİLMELİ"
Bilinçsizce tarım ilacı kullanımı ile birlikte özellikle de endüstriyel tarım şirketlerinin büyük çiftliklerinde büyük baş, küçük baş ve kümes hayvanlarının sağlıksız olarak yetiştirilmesi, hazır ve GDO'lu yemlerle beslenmesi de gıdaların sağlıksızlığının diğer çok önemli bir nedeni olduğunu kaydeden Çakar yazılı açıklamasını şöyle tamamladı: "Aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici gıda reklamları ile çocuklarımızın reklamlarda araç olarak kullanılması yanlış ve sağlıksız tüketim algısını körüklemektedir. Ülkemizde emperyalist gıda ve tarım şirketleri ile belli bir azınlığın lehine halkımızın ve ülkemizin aleyhinde olan yanlış gıda ve tarım politikaları bu sorunun asıl nedenidir. 'Sağlıklı ve Yeterli Gıdaya Erişim' evrensel tüketici hakkıdır. Tüketicilerin bu evrensel hakkına saygı gösterilerek gıda ve tarım politikalarının bu anlayışa uygun olarak yeniden ele alınması konusunda Hükümete, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na, diğer ilgili ve yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Çalışanların, emeklilerin, işsizlerin ve tüm yoksulların sağlıklı ve yeterli gıdaya erişebilmesi ve dengeli beslenebilmesi için gerekli ekonomik ve sosyal önlemlerin alınması çağrısında bulunuyoruz. Çocuklarımızın gıda reklamlarında reklam aracı olarak kullanılmasına son verilmesi için gerekli yasal düzenleme yapılması çağrısında bulunuyoruz. Okullarda çocuklarımıza sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenebilmelerine uygun olarak ücretsiz yemek verilmesi ile birlikte sağlıklı ceviz, fındık ve badem gibi çerez dağıtılması çağrısında bulunuyoruz. Son olarak, rant için değil, halk için gıda istiyoruz."
CİHAN