'Çöl fırtınası' komutanı: Bugün olsa daha kısa sürebilirdi


İSTANBUL (CİHAN)- Irak'a yönelik 'çöl fırtınası' adını alan harekatı yöneten komutanlardan Amerikalı emekli General David Deptula, bugün olsa bu operasyonun daha kısa sürebileceğini söyledi. Deptula, hava operasyonlarının etkililiğine ilişkin ise hava kuvvetlerini artık kara güçlerine destek bir birim olarak görmekten vazgeçmek gerektiğini ifade etti.

Harp Akademileri Komutanlığı'nda düzenlenen Uluslararası Hava ve Uzay Gücü Konferansının (ICAP15) ara bölümünde yapılan basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen katılımcılar, güncel ve askeri konulara ilişkin sorularını işin uzmanı kişileri bire bir sorma imkanı buldu. Toplantının moderatörlüğünü yapan Dr. Benjamin Lambeth, İstanbul'da yapılan ICAP konferansının çok başarılı olduğunu ve dünyadaki diğer örneklerinden önde olduğunu dile getirdi. Türk Hava Kuvvetleri'nden de övgüyle bahseden Lambeth, Amerika'nın ardından Türk Hava Kuvvetleri'nin NATO içindeki en büyük ikinci güç olduğunun altını çizdi.

NATO Müttefik Dönüşüm Komutanı General Jan Paul Palomeros, Dr. Benjamin Lambeth, İspanya Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Francisco Javier Garcia Arnaiz, ile Pakistan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Hava Orgeneral Tanvir Mahmood Ahmed'in katıldığı toplantıda gazetecilerin soruları cevaplandı.

Körfez Savaşı"ndaki bombardımanları da yöneten emekli general David A. Deptula, o zamanki teknolojik imkanlar ile bugün kıyaslandığında aynı harekatın bugün yapılması durumunda daha kısa süre içinde sonuç alınabileceğini söyledi. Deptula, "Çöl Fırtınası Operasyonunu başarıl kılan sebepler o gün de aynıydı şimdi de aynı. Bu operasyonu biz eldeki imkan ve kaynaklar dışında bir de bilgi ve verilere dayanarak planladık. Bugünkü teknoloji ile daha isabetli saldırılar olabilir. Gece ve gündüz operasyonları daha farklı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Farklı olabilecek tek şey operasyon 43 gün içinde sonuca ulaşmıştı. Bugün olsa daha kısa süre içinde sonuca ulaşılabilirdi günümüz imkanlarıyla." şeklinde konuştu.

Ortadoğu'da gelişmeler ve İŞİD konularında değerlendirme yapan NATO Müttefik Dönüşüm Komutanı Orgeneral Jean Paul Palomeros da, 21 yüzyılda kesin olmayan ve değişken olan bir siyasi yapı bulunduğunu belirtti. NATO'nun 66 yıldır var olduğunu ve şu anda en güçlü dönemini oluşturduğunu belirten Palomeros, "Üzerinde durduğumuz çok önemli bir avantaj var. Mesela Çöl Fırtınası Harekatı'ndan bahsedildi. O zamanlar birbiriyle uyumlu çalışabilen çok az sayıda hava kuvveti vardı. NATO sayesinde hem müttefikler ve hem de partnerler sayesinde beraber operasyon yapabilecek pek çok hava kuvveti var. Bunu çeşitli operasyonlarla da görüyoruz. Bizim şu an üzerinde durduğumuz karşılıklı çalışabilirlik ilkesini kurmak ve bizim işbirliğine dayanan operasyon kabiliyetimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Eğitimlerin amacı NATO'yu bu anlamda geliştirmektir." dedi.

Aynı soruyu cevaplayan emekli General Deptula ise hava gücünün etkililiği konusunda, "Buna çok güzel bir örnek var. Tıkrit'teki çatışmalar sırasında yerdeki kuvvetler çok ilerleme kaydedemiyordu. Fakat hava kuvvetlerinin müdahalesi ile orada bu başarı kazanılabildi. Artık şunu anlamamız lazım, hava gücü kara gücüne bir destek gücü değildir. Tamamen netice alan, sonucu getiren saldırıları gerçekleştiren güçtür. Bunu artık destek gücü olarak düşünmeyin. Tıkrit'te de bu hava gücünün müdahaleleri olmasaydı bu başarı kazanılamayacaktı." şeklinde konuştu.

Ortadoğu'daki gelişmeler ve etkililik konusunda değerlendirmeler yapan İspanya Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Francisco Javier Garcia Arnaiz ise, NATO'nun artık birlikte çok hızlı hareket edebildiğini kaydederek şöyle dedi: "Bildiğiniz gibi askeri güçler bir konu ile ilgili birleşen siyasi iradenin aldığı kararları yerine getirirler. Bu siyasi kararları almak aylar sürebilir ama bizim bir araya gelmemiz. Mesela bu IŞİD'e karşı kurulan koalisyon günler içinde bir araya geldi. Eğer bizim bu hazırlılığımız, birlikte çalışabilme yetkinliğimiz olmasaydı aylar sürebilecek aylar sürebilecek bir operasyondan bahsediyor olabilecektik. Ama biz günler içinde bu koalisyonları oluşturup operasyonları gerçekleştirebildik. Bu açıdan şu anda çok etkili ve hızlı şekilde tepki veren bir güç olduğumuzu söylemek istiyorum." dedi.

Soruları cevap veren Pakistan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Hava Orgeneral Tanvir Mahmood Ahmed de, askeri operasyonların hiç bir zaman tek başına sonuç getirmeyeceğinin altını çizdi. Ahmed, "Hava kuvvetleri bir silahlı kuvvetin cerrahi müdahale yapan birimidir. Fakat şunu hiç bir zaman unutmamalıyız, askeri müdahaleler tek başına çözüm getirmez, Vietnam'da, Afganistan'da getirmedi. Başka hiç bir yerde de getirmeyecektir. Bunu unutmamamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER