ÇANAKKALE (CİHAN)- Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), son dört yılda adeta şantiye alanına döndü. Üniversitede bu süre içinde yapılan bina sayısı 40'ı geçti.
Çok sayıda bina yapılırken depreme dayanıksız İlahiyat Fakültesi ve meslek yüksek okulları binaları yıkıldı. Aynı şekilde depreme dayanıksız binalarda öğretim yapan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Yüksekokulu, Terzioğlu Yerleşkesi'ne taşındı. Yenileneceği 20 yıldır konuşulan Anafartalar Kampüsü'nde nihayet ilk blok yükseldi.
ÇOMÜ Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre 2010 yılında 200 bin metrekare civarında olan kapalı kullanım alanı miktarı, 2015 yılında 550 bin metrekareye ulaştı. Bu rakamın 2016'da 600 bin metrekareyi aşması bekleniyor. Yapılan yeni binalar dışında eski binaların da yenilendiğini belirten uzmanlar, yenilemelerin yeni bina yapımı kadar masraflı ve güç olabildiğini aktardı. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise ihtiyacın en az 1 milyon metrekare kapalı alan olduğunu söyledi. Laçiner, "Biz de inşaatlarla uğraşmaktan hiç hoşlanmıyoruz. Akademik işlere yoğunlaşmak istiyoruz ancak kuruluş aşamasında tamamlanmış olması gereken işler 20 yıl sonraya kalınca bu işleri kısa sürede tamamlamak zorunda kaldık. ÇOMÜ, son dört yılda, 19 yılda yapılanın iki mislinden fazla büyütmüş oldu. Bu süredeki mekansal genişleme yüzde 200'e yakın. Buna rağmen batı standartlarında bir büyüklüğü yakalamamız için daha gidecek çok yolumuz var. 2019'a kadar en az 1 milyon, mümkünse 1,5 milyon metrekarelik bir alan büyüklüğünü yakalamamız lazım." bilgisini verdi.
Rektör Laçiner 2015 ve 2016'da önceliğin Eğitim ve Fen Edebiyat fakültelerinin yenilenmesinde olacağını söyledi. BESYO, Mühendislik Fakültesi ve diğer bazı okulların da inşaatlarına bu dönemde başlanacağını açıklayan Laçiner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitim Fakültesi'nde ilk blok açıldı. Şimdi 30 bin metrekareyi aşacak ikinci bloğun yapımına başlayacağız. Buna hemen başlayacağız ve bir yıl içinde bitirmeye gayret edeceğiz. 2015-2016 eğitim öğretim yılında Eğitim Fakültesi'nde tüm sınıflar, laboratuvarlar, ofisler, salonlar vs. yenilenmiş olacak. Bu sayede eski ve güvenlik açısından ideal olmayan binalardan kurtulmuş olacağız. FEF'in yenilenmesinde de ilk binaların inşaatına bu yıl başlıyoruz." Prof. Dr. Laçiner, yapılan binaların daha iyi eğitim ve daha iyi bilim için olmazsa olmazlar olduğunu vurgulayarak, altyapı iyileştikçe bilim ve eğitim alanındaki başarılarına bu durumun yansıdığını sözlerine ekledi. CİHAN