Video: Arşiv
Karar sonrası bir açıklama yayınlayan CPJ, Baransu’nun “Bir gazeteciden ziyade, tehlikeli bir suçlu olarak muamele gördüğünü..” savundu.
Yazılı açıklamada CPJ Avrasya Direktörü Nina Ognianova, Baransu’nun siyasi etkilerden uzak, adil ve şeffaf bir şekilde yargılanması konusunda Türk yetkilileri göreve çağırdıklarını vurguladı.
Açıklamada Baransu’nun avukatı Sercan Sakallı’nın da görüşlerine yer verildi. Sakallı, müvekkilinin tutuklandıktan sonra dört ay boyunca tecritte tutulduğunu ifade etti.
Mehmet Baransu, Silivri cezaevinde kötü muamele ve işkenceyle haklarının ihlal edildiği yönünde 24 Nisan 2015 tarihinde AYM’ye başvuruda bulunmuştu.
CPJ, Baransu’nun 2003 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve generallere yönelik darbe planlarıyla ilgili devlete ait gizli belgeleri temin etmekle suçlandığını hatırlattı.
CPJ’ye göre Türkiye’de basın özgürlüğü konusundaki durum giderek kötüleşiyor. Komitenin yıllık raporunda, 2015 yılında hapisteki gazeteci sayısı 14’e yükselen Türkiye’nin dünyada gazeteciler için en zor ülkelerden biri haline geldiği ifade edilmişti.