Memorial Şişli Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Soley Bayraktar, D vitamini ve kanser ilişkisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Soley Bayraktar, “Özellikle meme kanserine yakalanmış kadınlarda D vitamini seviyesinin normal veya normalin üzerinde olduğu görülmektedir.” dedi.
'GENÇ KADINLAR DAHA ÇOK RİSK ALTINDA'
Doç. Dr. Soley Bayraktar, kapalı ortamlarda çalışılması, sağlıksız beslenme ve yeterince açık hava aktivitelerinde bulunulmaması gibi nedenlerin D vitamini eksikliğini arttırdığını belirtti.
Doç. Dr. Soley Bayraktar şunları söyledi: “Bilimsel araştırmalar D vitamini eksikliğinin; kanser, diyabet, hipertansiyon, kronik yorgunluk, depresyon, kalp ve romatizmal hastalıklara neden olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle meme kanserine yakalanmış kadınlarda D vitamini seviyesinin normal veya normalin üzerinde olduğu görülmektedir. D vitamini seviyesi yüksek olan kadınların yaşama şansının D vitamini seviyesi düşük olan kadınlara göre en az 2 kat daha fazla olduğunu göstermiştir. Normal sınırların altındaki D vitamini sadece meme kanserine yakalanan kadınlar için değil, aynı zamanda meme kanserine yakalanmadan önlem almak için de önemlidir. “
‘MEME KANSERİNE KARŞI D VİTAMİNİ İLE ÖNLEM ALIN’
D vitaminin hücreler arasındaki iletişimi arttırarak hızlı bölünmeleri engellediğine dikkat çeken Doç. Dr. Bayraktar açıklaması devamında şunları dile getirdi: “Hücreler üzerinde bulunan D vitamini reseptörleri, o hücrelerin anormal bir şekilde büyümesini yani çoğalmasını engelleyerek buraya kan akımını azaltır. Dolayısıyla, hücreler beslenemez ve yok olur. Bu nedenle D vitamini seviyesi yüksek olan kadınlarda meme kanserine yakalanmış bile olsalar, yaşam süreleri daha uzundur. Kansere yakalanmamış bir kadında normal D vitamini seviyesi, en az 30 ng/ml olmalıdır. Kapalı ortamlarda yaşadığı düşünülen birçok kadının D vitamini seviyesi ise 17 ng/ml civarındadır. D vitamini seviyesi 50 ng/ml üzerinde alan kadınların meme kanserine yakalanma riskini %50 azalmaktadır. Meme kanserine daha önceden yakalanmış kadınların bile D vitamini seviyesinin 50 ng/ ml ve üzerine çıkarılması, tedaviyi olumlu etkilemektedir. Yapılan bazı araştırmalar D vitamini eksikliğinin meme kanseri dışında; kalın bağırsak, akciğer ve prostat kanseri riskini de arttırdığını ortaya koymuştur.
‘GÜNEŞTEN DOĞRU FAYDALANIN’
Yeterli D vitamini alımı, doğru besleme ve güneş ışınlarından doğru bir şekilde yararlanma sayesinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle gün içinde öğle saatleri hariç güneşten faydalanılması önemlidir. D vitamini açısından zengin olan somon ve tuna balığı, balık yağları, tavuk ciğeri ve yumurta sarısı tüketilmelidir. Süt, başta portakal suyu olmak üzere meyve suları ve tahıl ürünlerinde de D vitamini bulunmaktadır.
‘DOKTORA DANIŞMADAN TAKVİYE ALMAYIN’
D vitamini alımı vücut için son derece yararlıdır ancak her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi bu vitaminin de aşırı alımı istenmeyen etkilere neden olabilir. Bir insan günde 4000 üniteden fazla D vitamini alımı yapmamalıdır. Çok yüksek D vitamini seviyesi, kişinin yumuşak doku ve organlarında kalsiyum birikimlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle mutlaka uzman yardımı alınmalı ve vücutta D vitamini seviyesi ölçtürülmelidir.”
CİHAN