Danıştay kararı beklenirken, çalışmalar başladı

51 bin hektarlık alan için Danıştay kararı beklenirken, bölgede yol genişletme ve yeni yol yapım çalışmaları başladı.

Danıştay kararı beklenirken, çalışmalar başladı

Bolu, Köroğlu Dağları'nda geçtiğimiz Ağustos ayında turizm yapılaşmasına açılan 51 bin hektarlık alan için Danıştay kararı beklenirken, bölgede yol genişletme ve yeni yol yapım çalışmaları başladı. Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm koruma ve Gelişim bölgesi ilan edilen Kartalkaya Kayak merkezi’nden, Karacasu Termal Merkezi’ne kadar alan olan bölgede toplam 51 bin 450 hektarlık alan 22 Ağustos 2015 tarihinde turizm yatırımları için teşvik kapsamına alınarak imara açılmış,  bölgede  kalan Gölcük, Aladağ Göksü ve Beşpınarlar Tabiat Parkları ise kapsam dışında bırakılmıştı.

BÖLGEDE YOL GENİŞLETME ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI

Abant gölünün 4 katı büyüklüğündeki Seben Taşlıyayla Gölü ile  Aladağ göletini de içine alan  Bolu merkez, Dörtdivan, Kıbrıscık, Seben ilçelerine de yayılan bölge için alınan karar, Mimarlar Odası tarafından  projenin yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a taşınmıştı. Danıştay süreci devam ederken yeni yol ve mevcut yolların genişletilmesi çalışmalarına hız verildi. Bir yandan eski köy yolları genişletilirken, dere üzerlerindeki köprüler de yenileniyor. Çalışmalara, bölgeye kış koşullarının ağır basmadan tamamlanması için hız verildiği belirtiliyor.


KARADENİZİN EN BÜYÜK GÖLÜ BU ALANDA

Havadan görüntülediğimiz bölge doğal güzellikleri ve bakirliği ile göz dolduruyor. İmara açılan bölgede ise milli park kapsamında bulunan Abant gölünden 4 kat daha büyük olan Seben Taşlıyayla gölü var.  Deniz seviyesinden 1450 metre yüksekte olan bu gölün yapımına 2006 yılında başlanarak 2011 yılında çevreyolu ve derivasyon kanal çalışmaları yapılarak tamamlandı. Çevre uzunluğu 22 kilometre olan  göl ayrıca Karadeniz bölgesinin en büyük gölü ünvanını taşıyor. Göl çevresinde çok sayıda yayla evi bulunuyor. Bölgede doğal güzellikleri ile öne çıkan bir diğer yer ise Aladağ göleti. Deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte bulunan bu gölet ise yaklaşık 1 kilometre karelik bir alana yayılıyor.

BÖLGEDEKİ YAYLA EVLERİNİN DURUMU BELİRSİZ

Öte yandan turizm yatırımları için açılan bölgede çevre halkı ve köyler tarafından kullanılan yüzlerce yayla evi bulunuyor. Bölgede turizm yatırımları başladığında ruhsatsız ve kayıtsız olarak yapılan  bu evlerin yıkılması gündeme gelebilecek oluşu nedeniyle,  ev sahiplerinin endişeli bekleyişi sürüyor.DHA

<< Önceki Haber Danıştay kararı beklenirken, çalışmalar başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER