Dar burunlu ayakkabılar halluks valgus (baş parmak çıkıntısı) gibi bir takım parmak sorunları meydana getirebiliyor. Uzmanlar, ayak şekline göre uygun ayakkabı seçiminin önemli oduğunu vurguladı.
Halluks valgus (baş parmak çıkıntısı) rahatsızlığının dar burunlu ayakkabı giyen kişilerde meydana geldiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Burak Önvural, vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu. Halluks valgus hastalığı hakkında bilgiler veren Önvural, "Ayağın baş parmağına latincede 'halluks' denir. 'Valgus' terimi ise baş parmağın ucunun diğer parmaklara yani dışa doğru dönmesini ifade eder. Halluks valgus daha çok ayak başparmağının tarak kemiği ile eklem yaptığı yerde ağrılı bir şişlik ve kızarıklık olarak (bunyon) şikayetlere sebep olsa da ilerlemiş halluks valgus deformitelerinde baş parmağın şekli o kadar bozulur ki ikinci parmağın altına girerek yanındaki parmaklarda da şekil bozukluklarına yol açar. Eklemlerde kireçlenme oluşur ve zamanla eklem yüzü uyumunu kaybeder. Burada esas problem uzun süre uygunsuz pozisyonda(dar burunlu ayakkabı içinde) duran baş parmak ekleminin iç kılıfında gevşeme oluşması ve zamanla bunun kalıcı hale gelmesidir. Daha sonra pozisyonu değişen parmağa yapışan kaslar bu durumu daha da arttıracak şekilde bozukluğun ilerlemesine sebep olurlar." şeklinde konuştu.
'Halluks valgusun bilinen en sık sebebi dar burunlu ayakkabı giymektir.' diyen Önvural sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha çok 30-40'lı yaşlardan itibaren ve sıklıkla kadınlarda görülür. Ülkemizde dar burunlu ayakkabı giyen erkek sayısı da çok olduğundan erkeklerde de sıkça görülebilmektedir. Ancak bu sonradan oluşan halluks valguslar için geçerlidir. Bir de deformitenin ergenlik döneminden itibaren geliştiği, ağırlıklı olarak yine kadınları tutan juvenil halluks valgus dediğimiz bir tür vardır. Burada problem hastanın eklemlerinin fazla hareketli olmasıdır. Bu iki tür arasında ayrımı iyi yapmak tedaviyi doğru bir şekilde planlamak için önemlidir."
Tedavi yöntemi hakkında bilgiler veren Önvural, "Tedavi ağırlıklı olarak bunyonun ve parmaktaki şekil bozukluğunun yarattığı şikayete göre şekil alır. Şikayeti yeni başlayan bazı hastalara parmak arası gece ateli vermek yeterli iken şikayeti daha ciddi olan hastalarda bunyonun çıkartılması, şekil bozukluğuna sebep olan kasların kesilmesi ve hatta daha ileri vakalarda baş parmak kemiğinin kesilerek yeniden şekillendirilmesi yoluna gidilebilmektedir. Halluks valgus cerrahisi için tanımlanmış onlarca farklı ameliyat vardır. Her hekim kendi tecrübesine ve deformitenin boyutuna göre uygun olan yöntemi seçer. Deformite ilerlemeden parmak arası ateli kullanımı, ayak şekline göre uygun ayakkabı seçimi gibi önlemler alınması hastalara olası ciddi ameliyatlar öncesi bir şans vermek açısından önemlidir." ifadelerini kullandı.
CİHAN