Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ve MHP Genel Başkanları ile yaptığı görüşmelerde üç noktada mutabakata vardıklarını söyledi. Davutoğlu, yeni anayasa görüşmelerinde muhalefet liderlerinden destek istediklerini ifade ederek, "En olumlu sonuçlardan biri de üç liderin 12 Eylül Anayasası'ndan memnun olmadığımızı ifade etmemizdir. Yeni bir anayasaya duyulan ihtiyaç da liderler arasında kabul görmüştür." dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada polemik ve küçük hesaplara rağbet edilmemesi gerektiği üzerinde durarak CHP ve MHP Genel Başkanları ile yaptığı görüşmeden söz etti. Davutoğlu, "Biz onların denetim ve eleştiri haklarına saygı duyarız. Onların da bizim biran önce en etkin icraat yapma irademize aynı ölçüde saygı duymasını bekleriz. Eğer bundan sonra başlattığımız bu gelenek devam ederse emin Meclis Genel Kurulu'nda çok daha medeni siyasi nezakete uygun bir atmosfer oluşur." diye konuştu.
'KILIÇDAROĞLU VE BAHÇELİ İLE 3 NOKTADA UZLAŞIYA VARDIK'
Başbakan, her iki liderle mutabakat kaldıklarını hususlar hakkında şunları ifade etti: "Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile yaptığımız olumlu geçen görüşmelerde bir ilk adım olarak üç noktada uzlaşıya vardık. Bunların ilki; anayasa yapım sürecinde nasıl bir yöntem izleneceği konusudur. Bir uzlaşma komisyonun kurulması ve anayasa yazım sürecinin bu komisyon tarafından işletilmesi konusunda mutabık kaldık. Bu görüşmelerimizden bu anlamda muhteva olarak anayasanın muhtevası itibariyle çıkan en olumlu sonuçlardan biri de üç liderin 12 Eylül Anayasası'ndan memnun olmadığımızı ifade etmemizdir. Yeni bir anayasaya duyulan ihtiyaç da liderler arasında kabul görmüştür."
'MUHALEFETİN DESTEĞİNİ GENEL KURUL VE KOMİSYONLARDA DA BEKLİYORUZ'
Bunun önemli bir başlangıç noktası olduğunu kaydeden Ahmet Davutoğlu, görüşmelerden çıkan ikinci uzlaşma alanının Meclis iç tüzük değişikliği ile geçen dönemde kurulan komisyonun çalışmalarına devam etmesi olduğunu kaydetti. Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Üçüncü uzlaşma noktamız ise AB uyum süreci, özellikle vize muafiyeti çerçevesinde getirdiğimiz reform paketlerinde ortak hareket edilmesidir. Bu anlamda kaybedecek hiçbir vaktimiz yok. Bu çerçevede ilk olarak gündeme alacağımız vize muafiyeti paketi konusunda muhalefetin görüşmelerde dile getirdiği bu desteği Meclis Genel Kurulu'nda ve komisyonlarda da göstermesini bekliyoruz. 31 Mart'a kadar bu paketlerin geçmesi halinde temmuz ayında pilot uygulama, ekim ayında da vize muafiyetine geçiş ile vatandaşlarımızın Avrupa'ya vizesiz geçme dönemi başlayacak."
CİHAN