Başbakan Ahmet Davutoğlu, 50 milyona yakın Türk vatandaşının kişisel bilgilerinin bilgisayar korsanları tarafından ele geçirildiğine yönelik iddiaları ciddiyetle ele almakta olduklarını söyledi. Gerekli tedbirlerin alınması için Ulaştırma Bakanlığı'nı görevlendirdiklerini ifade edene Başbakan Davutoğlu, bu kapsamda T.C. kimlik numaralarının değiştirileceği iddialarıyla ilgili yorum yapmadı.
Finlandiya Başbakanı Juha Spila ile düzenlediği ortak basın toplantısında bir soruya cevap veren Ahmet Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Kişisel verilerin sızdırılması ve ele geçirilmesi konusunu ciddiyetle ele alıyoruz. Dün Bakanlar Kurulu'nda Ulaştırma Bakanımız Binali Bey'den bu konuda bilgi arz etmesini istedim. O da bunun geçmiş dönemde, 2009'dan itibaren bu konularda ortaya çıkan söylentiler, haberler konusunda Bakanlar Kurulu'nu bilgilendirdi. Bu konuda yapılması düşünülen çalışmalar konusunu da ele aldık. Kendisinden bu konunun detaylı olarak incelenmesini ve mutlaka gerekli tedbirlerin alınmasını istedik. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığımız bünyesinde bir çalışma yürütülüyor. 2009-2010'da ilk defa bu haberlerin yayınlandığı dönemle ilgili olarak zikrediyorum… Bütün vatandaşlarımız bu konularda gerekli tedbirlerin alındığından emin olmalı. Tabii siber suçlar ve bu tür aktiviteler bütün dünya için büyük tehdit oluşturuyor. Devlete, kurumlara emanet edilmiş kişisel bilgilerin korunması önem taşıyor. Başbakan olarak benim kişisel bilgilerim ne kadar mahrem ve önemliyse herhangi bir vatandaşımızın (bilgileri) da o derecede önemlidir. Yani benim bilgilerimin elde edilmiş olmasıyla herhangi bir vatandaşın bilgilerinin elde edilmiş olmasının insani haklar bağlamında da bir farkı yok. Bu bilgilerin korunması için gerekli tedbirleri alacağız."
"DOKUNULMAZLIKLAR KONUSUNDA DERHAL HAREKETE GEÇECEĞİZ"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, milletvekilleri hakkında hazırlanmış olan savcılık fezlekelerinin işleme konulması çalışmalarıyla ilgili bir soruya ise şu cevabı verdi:
"Dokunulmazlık konusunda bizim tutumumuz açık ve nettir. Partilere gerekli çağrıda bulunduk. Bu çağrı üzerine CHP'den bize iletilen bazı teklifler oldu. Geçtiğimiz hafta arkadaşlar bu teklifler konusunda bizim görüşlerimizi kendilerine verdiler. Dün grup başkanvekillerimizle bir toplantı yaptım grup toplantısından sonra. Bu konuda hiçbir gecikme olmaması için gerekli talimatları verdik. CHP'nin zannediyorum yarın tekliflerini iletecekleri bana bildirilmişti. Bu teklif geldikten sonra ister olumlu ister olumsuz cevap gelmiş olsun, derhal harekete geçilecek. Olumlu cevap gelirse ortak bir inisiyatif olarak, değilse AK Parti kendi görüşünü ve teklifini Anayasa Komisyonu'na ve Parlamento'ya sunacak. Ondan sonra da bütün grubumuzla buna destek vereceğiz. Bu konudaki kararlılığımızdan hiç kimsenin tereddüdü, şüphesi olmamalıdır."
MÜLTECİ KRİZİ ELE ALINDI
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine kritik dönemeçlerde destek veren Finlandiya'ya teşekkür etti.
Yunan adalarındaki mültecilerin Türkiye'ye iadesiyle ilgili sürecin zor bir süreç olduğunu belirten Davutoğlu, "Son 2-3 gün içerisinde bizim tarafımızda herhangi bir sıkıntı görmedim. Yunan ve AB yetkililerinin, anlaşmanın sorunsuz şekilde uygulanması için ellerinden geleni yapacağına eminim." dedi.
Vize muafiyetinin başlamasıyla birlikte Türkiye'den çok daha fazla turist ve işadamını beklediklerini belirten Juha Spila, kendilerinin zaten Türk işadamları için 3 yıldır vizeleri hızlı bir şekilde çıkardıklarını dile getirdi. Spila, Türkiye'ye iade edilen Suriyeli düzensiz göçmenler karşılığında AB'nin Türkiye'deki Suriyelileri doğrudan mülteci olarak alması kapsamında kendilerine düşen yükü paylaşacaklarını da vurguladı. Spila, bu sayının yaklaşık bin civarında olacağını ifade etti. CİHAN