CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, İpek Medya Grubu'na bağlı medya şirketlerinin kayyım tarafından kapatılmasını TBMM'ye taşıdı. Yarkadaş, Başbakan Davutoğlu'na "İpek Medya grubuna bağlı medya kuruluşlarına atanan kayyımın bilinçli olarak şirketleri batırdığı doğru mudur?" diye sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemi ile TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile 28 Ekim 2015 tarihinde yönetimine el konulan ve tepe noktalarına kayyım atanan İpek Medya Grubu'na bağlı Kanaltürk Televizyonu, Bugün TV, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi, Kanaltürk Radyo ve diğer medya şirketlerinin kayyım kararıyla kapatıldığını ifade eden CHP'li Yarkadaş, "Toplam 140 bin tirajı olan iki gazetenin tirajı ile izlenme oranları ilk 5 televizyon kanalı arasında bulunan Kanaltürk ve Bugün televizyonları 4 ay gibi kısa bir sürede nasıl kapanma noktasına getirilmiştir?" dedi.
'KAYYIM KAÇ KİŞİYİ İŞTEN ATTI?'
Basın İlan Kurumu'nun verilerine göre İpek Medya'ya ait Bugün Gazetesi'nin tirajının el konulmadan önce 100 binin, Millet Gazetesi'nin tirajının ise 40 binin üzerinde olduğunu belirten Yarkadaş, "Göreve gelen kayyımın ilk icraatlarından biri 71 gazeteciyi işten atmak olmuştur. Daha sonra gazetenin yayın politikasını değiştirerek AKP bülteni haline getiren kayyım, iki gazetenin toplam tirajını 20 binin altına düşürdüğü yine Basın İlan Kurumu'nun verilerinden açıkça görülmüştür." dedi.
"İŞTEN ATILAN GAZETECİLERE NEDEN TAZMİNAT ÖDENMEDİ?"
İpek Medya grubunun sahibi olduğu Kanaltürk, Bugün TV, Bugün gazetesi, Millet gazetesi ve Kanaltürk Radyo'nun kapatılmasıyla 500'ün üzerinde basın emekçisinin daha işsiz gazeteciler ordusuna eklendiğini önergesinde belirten CHP'li Yarkadaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
" İpek Medya grubuna bağlı medya kuruluşlarına kayyım atandıktan sonra kaç kişinin işine son verişmiştir? Bu kişilere tazminat verilmemesinin gerekçesi nedir?
İpek Medya grubuna bağlı medya kuruluşlarına kayyım atandıktan sonra işten atılan kişilere tazminat ödenmiş midir? Ödenmemişse gerekçesi nedir?
İlgili kuruluşlara kayyım atanmasıyla birlikte kuruluşlarda işe alınan personelin işe girişlerinin geç yapıldığı doğru mudur?
Koza İpek grubuna ait halka açık ve kote şirketlerin hisselerinin gördüğü zarar ne kadardır? İlgili kuruluşlarının kapatılmasına ilişkin ortaklara bilgi verilmiş midir? Ortakların zararı ne kadardır? İlgili kuruluşlara kayyım atanmasından sonra yaşanan değer kaybı ne kadardır?
İpek Medya gurubuna bağlı medya kuruluşlarına kayyım atandıktan sonra kaç kişi İş Kanunu'nun 25'inci maddesi kapsamında işten çıkarılmıştır?
Toplam 140 bin tirajı olan iki gazetenin tirajı ile izlenme oranları ilk 5 televizyon kanalı arasında bulunan Kanaltürk ve Bugün televizyonları 4 ay gibi kısa bir sürede nasıl kapanma noktasına getirilmiştir? İlgili gazete ve kanalların kapatılmasıyla oluşan kamu zararı ne kadardır?
Görevi, belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse olarak ifade edilen ve görevi şirketin yararlarını korumak olan kayyımın bilinçli olarak şirketleri batırdığı doğru mudur?
İpek Medya gurubuna bağlı medya kuruluşlarına atanan kayyımlar kimlerdir? Aldıkları toplam maaşlar ne kadardır?"
CİHAN