DEİM Başkanı: Avrupa'da 37 bin, Türkiye'de 500 bin müteahhit var


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM) Başkanı Fehmi Demirten, bütün Avrupa'da 37 bin, Türkiye'de ise 500 bin müteahhit olduğunu, bu kıyaslamanın vehameti ortaya çıkardığını söyledi. Demirten, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Denizli Vergi Dairesi Başkanı Zafer Evci'yi ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Vergi Dairesi Başkanı Evci, inşaatın canlı bir sektör, şehir ve ülke ekonomisini etkileyen bir işkolu olduğunu belirtti. Evci, "Vergi gelirleri açısından da en önemli sektör. O yüzden sürekli dinamik ve güçlü olması, milletimizin menfaati için çok önemli. Ülkemizdeki kültür ve eğitim seviyesi çok arttı, bu da vergiye yansıdı. Eskiye oranla vergi bilinci çok daha yüksek. Tahakkuk ve tahsil anlamında Denizli, Türkiye'nin önde gelen illerinden. Şu ana kadar beklediğimiz çerçevede gidiyoruz. Elimizdeki verilere göre Denizli, Türkiye ortalamasının üzerinde bir seyir gösteriyor. Denizli'de bilinçli mükellef oranı yüksek." dedi.

'KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇOK ÖNEMLİ BİR TRENİ KAÇIRDIK'

DEİM Başkanı Demirten de Denizli'de kurulan ilk müteahhitlik derneği olduklarını vurguladı: "2011 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Ev konusu, herkesi ilgilendiren bir konu ve deprem de hepimizi bekleyen bir tehlike. Biz de bu yönde ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Bir inşaatı bir kere sağlam yapmak, iki kere ucuz yapmaktan daha az maliyetli bir iş. Biz üyelerimizle belirli bir kalite ve standart yakalamaya çalışıyoruz fakat müteahhitlik yapmak ülkemizde çok kolay. Hiçbir süzgeçten geçmeden bu işe başlamak, mesleğimizin en önemli problemi."

Denizli'de 6 bin, Türkiye genelinde 500 bin müteahhit olduğunu vurgulayan Fehmi Demirten, "Bu rakam, Avrupa'nın tamamında neredeyse 37 bin. Bu sayıları kıyaslarsak, durumun vehameti ortaya çıkıyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarında ise yapılan en büyük yanlış kentin dönüşümü değil, binanın dönüşümü. Biz çok önemli bir treni kaçırdık; artık ada bazında dönüşüm yapmak, otopark, yeşil alan gibi sorunlara çözüm bulmak imkansız, çünkü yeni yapılan binaların olması, bizim bu dönüşümü gerçekleştirmemizi imkansız hale getiriyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin şehirleri planlama konusunda da çok geç kaldığını söyleyen Demirten, "Londra'nın şehir planı 1600'lü yıllarda yapılmış. Bugün İstanbul 1960'larda, Denizli ise daha 15 yıl önce bu planı yaptı. Belediye meclislerinin gündemlerinin yüzde 85'ini imar konuları teşkil ediyor ama meclislerdeki mimar ve mühendis sayısı, ne acı ki bir elin parmaklarına ulaşmıyor. Aynı şekilde mimar veya mühendis belediye başkanı sayısı da çok düşük. Kent yönetimlerinde mimar ve mühendis sayısının artması ve politikanın bu konuda sürdürülmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber DEİM Başkanı: Avrupa'da 37 bin, Türkiye'de 500 bin müteahhit... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER