Demircilik teknolojiye yenik düştü


Türklerin eski el sanatlarından ata mesleği olan demircilik, teknolojiye yenik düştü. Eski zamanlarda saygın bir yere sahip olan demircilik mesleği, bugün sayıları oldukça azalan ustalar tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Kars'ta 11 yaşında başladığı demirciliği 53 yıldır yapan Maksut Ak, mesleğinin her geçen yıl yok olmaya doğru gittiğini, artık çırak bulamadıklarını söyledi. Ak, her şeyin makineye döküldüğünü teknolojinin el emeğini öldürüğünü belirtti.

KARS'TA SADECE BEN KALDIM

64 yaşındaki demirci ustası Maksut Ak, her sabah erkenden yıllara meydan okuyan iş yerini açıyor ve ateşi harlıyor. Demircilikte artık ekmek kazanmanın yolunun çok zor olduğunu anlatan Ak, 'Çırak gelmiyor' diyor ve ekliyor: "Kars'ta zannedersem bir ben kaldım, başka yoktur. At nalı, zırza, düğme ve gullep gibi yörede kullanılan demir ürünlerini üretiyorum. Yani bizim bu yöreye gidecek malzemeleri yapıyorum"

HAZIRA HAZİNELER DAYANMAZ!

Hazıra hazinelerin dayanmayacağına dikkat çeken yılların ustası Ak, "Çalışmak şarttır, çalışmadan olmaz. Bu meslekle 3 oğlan 1 kız büyüttüm, okumadılar. Kızı kocaya verdim, çocukları da askere gönderdim, everdim, az çok kendilerine göre idareleri var. Geçinip gidiyorlar." diyor.

BEN BIRAKMASAM DA MESLEK BENİ BIRAKIYOR

52 yıldır aynı mahallenin iki farklı noktasında iş yerinin olduğunu sözlerine ekleyen Ak, yetiştirdiği ustaların ise Kars'ı bırakıp İstanbul'a gittiklerini anlatıyor. Emeğinin karşılığını alamadığını vurgulayan Maksut Ak, şöyle konuşuyor: "Ben bırakmasam da meslek beni bırakıyor. Lazım olmayan şeyi nereye kadar yapacağım, çırak yetişmedi, duran olmadı, çalışan olmadı, zahmetli bir iş, adam bir yıl çalıştı sonra bırakıp kaçtı. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu çerçevede çalışmayanı da haksız görmüyorum. Hiç olmasa Bağkurunu yatıracaksın veya sosyal sigortalarını yatıracaksın ki adam senin yanında dursun. Ee... günlük 35 lira ile adama verdiğin para adamı idare etmiyor. Bizim kazancımız o kadar. İleri bir kazancımız yok, mesela bir halka düğme yapıyorum, 1 lira bir tanesi, zaten o havaya gidiyor. Günlük 100 lira alsan bunun içinde malzemeleri de var." CİHAN
<< Önceki Haber Demircilik teknolojiye yenik düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER