Deniz Ataç: TEMA Vakfı Yeşil Yol projesine ilk itirazı 2011'de yaptı


TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, TEMA Vakfı'nın Yeşil Yol olarak bilinen projeye hukuki itirazını ilk kez 2011 yılında yaptığını açıkladı.

Deniz Ataç, yaptıkları yazılı açıklamada, projeyle yalnızca biyolojik çeşitlilik değil, Karadeniz kültürü de tehdit altında olduğunu iddia etti. Yeşil Yol projesinin Samsun'dan başlayarak Hopa'ya kadar Doğu Karadeniz'de doğa, kültür ve canlı yaşamını tehdit ettiğini ileri süren Ataç, TEMA'nın 2011'de 1/100.000 ölçekli Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Artvin-Gümüşhane Çevre Düzeni Planı'nın bölgenin doğal varlıkları açısından tehdit oluşturabilecek bölümlerinin iptali için dava açtıklarını kaydetti.

Planda Yeşil Yol projesine 'yayla turizminin geliştirilmesi için yaylalar arası entegrasyon' olarak yer verildiğinin altını çizen Ataç, iptalini talep ettikleri kararlardan biri de planın Yeşil Yol projesi ile ilgili olan bölüm olduğunu vurguladı.

Bilirkişi raporu lehlerine olduğunu ve dava ise devam ettiğini belirten Ataç, bölge doğal ve kültürel değerlerini koruyarak zenginleşebileğini ifade etti. Ataç, "Yeşil Yol gerçekleştiği takdirde Karadeniz dağları, ormanları, meraları, su varlıkları, flora ve faunasının geri dönüşü olmayacak bir şekilde zarar görecektir. Doğu Karadeniz yaylalarına doğu-batı yönünde sahile hiç inmeden yeni bir yolun yapılmasıyla bütün yaylaların kolaylıkla erişilebilir hale gelmesinin yapılaşma ve kitle turizmine yol açacaktır. Karadeniz'e ek gelir sağlanmalıdır. Ancak bunu yaparken bölgenin doğal ve kültürel değerlerinden vazgeçmemek gerekir. TEMA Vakfı'nın Artvin Macahel'de başarılı bir ekoturizm ve kırsal kalkınma projesi gerçekleştirdi. Bunun doğal ve kültürel değerleri koruyarak bölgenin zenginleştirilmesi için örnek oluşturabilecektir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Deniz Ataç: TEMA Vakfı Yeşil Yol projesine ilk itirazı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER