Dershane zorbalığı Avrupa'nın gündemide

Avrupa Dershaneler Birliği, Anayasa Mahkemesi'nin dershaneleri zorla kapatan yasayı iptal kararına muhalefet eden Milli Eğitim Bakanlığı'nı Avrupa Eğitim Komisyonu ile Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'ne şikayet etmeye hazırlanıyor.

Dershane zorbalığı Avrupa'nın gündemide

Türk dershanecilerin haklarını her platformda savunmaya devam edeceklerini vurgulayan Avrupa Dershaneler Birliği Başkanı George Hagitegas, "Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararı, özgür ve boyunduruk altına alınamayacak eğitimin bir zaferidir." dedi. 

Dershaneciliğin kitabını yazan Avrupa Dershaneler Birliği Başkanı Hagitegas, gelecekte bu kurumların öneminin daha da artacağını söyledi. "Toplumsal olarak çok değerli olan özel eğitim büyümeye devam etmeli. Bilgi ve ekonomi toplumlarının geleceği buradadır." diye konuşan Hagitegas, MEB'in “3 dersli kurs yönetmeliği” önerisini de “uydurulmuş bir göz boyama oyunu” şeklinde nitelendirdi. Türkiye'de dershane ihtiyacına cevap vermek amacıyla devlet okullarında açılan hazırlık kurslarına da değinen Hagitegas, "Dünyanın hiçbir yerinde devlet okulları, böyle kurslarla özel dershanelerin yerini dolduramadı.” dedi. 

"AYM KARARI ÇARPITILMADAN DERHAL UYGULANMALI"

AYM'nin dershanelerin 1 Eylül 2015'ten itibaren kapısına kilit vurmasını öngören kanun hükümünde kararı iptal etmesi ve ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) "yönetmelik oyunlarına" sarılması, Avrupa Dershaneler Birliği'nin (ENES) de tepkisini çekti. Gelişmeleri yakından takip eden ve Türkiye ile Avrupa'da bir dizi girişimde bulunmaya hazırlanan ENES Başkanı George Hagitegas, Cihan Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. 

Dershanelerin kapatılması yasasının iptal edilmesine rağmen MEB'in yönetmeliklerle hakları kısıtlamasını değerlendiren Hagitegas, mahkeme kararının derhal ve acilen uygulanmasını istedi. Hagitegas, şu ifadeleri kullandı: "Dershaneleri yasaklayan kanun hükümünün iptal edilmesi, her zaman özgür ve boyunduruk altına sokulamayacak eğitimin bir zaferidir. Kararın bütünüyle ve derhal uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Hükümet, ekonomik olarak mali durumu yetersiz aile kesim çocuklarının sosyal olarak gelişerek üniversiteli olmalarının toplum için değerli olduğunu anlamalı. Bu bağlamda yardımcı rol üstlenen dershanelerin işleyişi önündeki tüm engel ve takipler ortadan kaldırmalıdır."

"TÜRK DERSHANECİLERİN YANINDAYIZ"

"Türk dershane kuruluşları, Avrupa Dershaneler Birliği ve Dünya Dershaneler Birliği'nin (GTA) ayrılmaz birer parçasıdır." diyen Hagitegas, "Her zaman Türkiye'deki meslektaşlarımızın yanında yer aldık. Hepimiz geçmişi, şimdisi ve geleceği olan dünya özel eğitiminin birer parçasıyız. Avrupa'da kaliteli ifade platformları istiyoruz. Avrupai çerçevede ENES'in ayrılmaz bir parçası olan Türk dershanecilerin ve tüm birlikler ağının da daire içerisinde yer alacağı herkes için eğitim istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

DERSHANECİLİĞİN KİTABINI YAZDI: DERSHANELERİN ÖNEMİ DAHA DA ARTACAK

Yunanistan'da "Poukamisas" adlı 46 şubesiyle onbinlerce öğrenciyi üniversiteli yapan 35 yıllık dershane işletmecisi, fizik öğretmeni ve yazar olan ENES Başkanı Hagitegas, ülkenin en geniş dershane ağına sahip olmaktan edindiği tecrübesini bir kitap yazarak taçlandırmış. “Bir dershanecinin ideografisi, Yunan efsanesinin yıkılışı” adlı kitapta Avrupa ve dünyadaki dershanecilik modellerini mercek altına alan Hagitegas, dershanelerin 21’inci yüzyılda varlığını sürdüreceğini ve eğitim sistemi içerisinde daha önemli rol oynayacaklarını düşünüyor.

"KAYITLARA DEVAM KARARI DOĞRU"

Türkiye'de dershanecilerin kayıtlara devam kararının arkasında olduklarını belirten Hagitegas, şunları söyledi: "Dershanelerin Türkiye'de bir tarihi ve yasallığı var. AYM'nin kararıyla birlikte bu yasallığa devam etmelidirler. Adalet ve yargı kararları, uygulanması gereken çok önemli bir kuvvettir. Tam da bu nedenle gelir düzeyi yetersiz aile çocuklarının okuyabilmeleri ve fırsat eşitliği adına faaliyetleri sürdürmelidirler. Dershanelerin bunu yapma sorumlulukları vardır."

"Devlet ve hükümet, işleyişleri önündeki tüm engelleri kaldırmalıdır." ifadelerini kullanan Hagitegas, "Aksi durumda özgür eğitimin alanına müdahale etmiş olur. Türkiye'de antidemokratik bir şekilde dershanelerin faaliyetlerine engel olmasına izin verilemez." dedi. 

En kısa sürede ENES olarak Türkiye'ye giderek dershanecilerle dayanışmalarını sürdüreceklerini belirten Hagitegas, dava sürecinde olduğu gibi hukuki zaferin ardından da bunun takipçisi olacaklarını kaydetti. 

KARARIN UYGULANMAMASI AVRUPA'YA ŞİKAYET EDİLECEK

"Türkiye'de olduğu gibi eğitim özgürlüğüne ilişkin yargı kararına uymayan başka bir örnek var mı?" şeklindeki soruya ise ENES Başkanı George Hagitegas şöyle cevap verdi: "Biz Avrupa Dershaneciler Birliği (ENES) olarak bu meseleyi Avrupa Eğitim Komisyonu ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götüreceğiz. Bağımsız yargı kararının devlet tarafından uygulanmaması kabul edilemez. Buna göz yumulamaz. Geçmişte benzer tek tük yaşanan bazı örnekler olduğunu biliyoruz. Ancak bunlar zamana dayanamayan otoriter rejimlerde olmuştu." 

"3 DERSLİ KURS YÖNETMELİĞİ, GÖZ BOYAMA"

Hagitegas, şöyle devam etti: "Toplumsal olarak çok değerli olan özel eğitim büyümeye devam etmeli. Devlet tarafından engellenmemelidir. Bilgi ve ekonomi toplumların geleceği buradadır. Tüm çiçeklerin büyümesine fırsat verilmeli."

Bakanlığın '3 dersli kurs yönetmeliği' önerisine ilişkin de Hagitegas, "Bu, dershanelerin önünü kesmek için uydurulmuş bir çözüm. Dershanelerin çalışması engellenemez. Bu, dershaneleri oyun dışı bırakmak için bir göz boyama ve çarpıtmadan başka bir şey değil." görüşünü dile getirdi. 

"DEVLET KURSU, DERSHANE ROLÜNÜ ÜSTLENEMEZ"

Türkiye'de dershaneye olan ihtiyaca cevap vermek amacıyla devlet okullarında açılan hazırlık kurslarına da değinen Hagitegas, şunları ifade etti: "Dünyanın hiçbir yerinde devlet okulları, üniversiteye hazırlık programları gibi kurslarla özel dershanelerin eğitime yardımcı olma katkısının yerini dolduramadı. Türk devletinin devasa bir dershane hizmeti vereceğini sıklıkla duyuyoruz. Maalesef bu tip denemeler nerede yapıldıysa başarısızlıkla sonuçlandı. Devlet okulunun ya da okulun kendi rolü var. Dershanelerin hazırlık amaçlı kendi rolü var. Çocukların bu ön hazırlığı engellenmemeli. Dershaneler dünyanın her ülkesinde ve Avrupa'da var. Bunun için de işleyişi engellenmemesi gereken çok önemli bir dünya gerçekliğidir."

Önümüzdeki günlerde Türk dershanecilere destek için bir kez daha yanlarında olacaklarını belirten Hagitegas, "Çok kısa bir süre sonra ENES, eskiden olduğu gibi yeniden Avrupa dershaneler ailesinin ayrılmaz bir parçası olan Türkiye'ye gidecek ve özgür eğitim ile dershane kuruluşlarının haklarını savunacaktır. Dershaneler, halk kesimleri için çok önemli yardımcı kuruluşlardır. Bunlar, halkın çok önemli bir ihtiyacına cevap veriyorlar." dedi. 

"TÜRK OKULLARI HEM KALİTELİ HEM DE DIŞA DÖNÜK"

Türkiye'de ve dünyada eğitim alanındaki başarılarıyla tanınan Hizmet Hareketi'nin üzerine gidilmesini "insan hakları ve özel teşebbüse müdahale" olarak yorumlayan ENES Başkanı George Hagitegas, Hizmet kurumlarının eğitim faaliyetlerinden övgüyle söz etti: "Fethullah Gülen, dünyaca tanınmış bir entelektüel. Tavsiyeleriyle açılmış dünya genelinde ve tüm Avrupa'da ödüller kazanan çok sayıda kaliteli özel Türk okulu ve dershanesi var. Kaliteli özel Türk okullarının dünya genelinde dışa dönük bir yapısı var. Türkiye'de FEM Dershaneleri'nin başarılarını yakından biliyorum. Gelir düzeyi yetersiz aile çocuklarına verdiği burslarla çok sayıda genç üniversiteli olma hayallerine kavuşuyor. Bizzat kendi ülkelerinde bu tip engellerin olması kabul edilemez ve anlaşılamaz bir durum." 

11 MİLYON NÜFUSLU YUNANİSTAN'DA 2 BİN 500 DERSHANE VAR

Türk meslektaşları ile 15 yıldan bu yana sıkı bir diyalog kurduklarını, ortak etkinlikler, konferanslar ve bilgi paylaşımlarında bulunduklarını anlatan Hagitegas, Yunanistan Dershaneler Federasyonu'nun kurumsal olarak daha etkin çalışmalarda bulunma sürecini 15 yıl önce Türk dershanecilerin tecrübelerinden faydalanarak kurguladıklarını anlattı. 

2015 yılında Attika Dershane Öğreticileri Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre 11 milyon nüfuslu Yunanistan'da 2 bin 500 civarında üniversiteye hazırlık ve ara sınıflara yönelik dershane bulunuyor. Bu dershanelere 340 bin öğrenci devam ediyor. Dershanelerde doğrudan çalışan sayısı 35 binden fazla.

KRİZE RAĞMEN ÖZEL EĞİTİMDEN KISMADILAR

Ekonomik krize rağmen Yunan ailelerin çocuklarına yaptıkları dershane ve özel ders yatırımında ise kayda değer bir azalma görülmediği tespit edildi. Yunan velilerin çocuklarının daha iyi bir gelecek hayaline ulaşabilmeleri için dershane ve özel dersler için yıllık yaptıkları harcama 670 milyon Euro.
<< Önceki Haber Dershane zorbalığı Avrupa'nın gündemide Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER