Dershaneler, karardan mutlu oldu


Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) dershanelerin kapatılmasını öngören düzenlemeyi iptal etmesi dershanecileri mutlu etti.

Özel liseye dönüşen eski Koçfen Dershanesi kurucusu ve şimdiki Özel Gözde Lisesi kurucusu ve sahibi Rüstem Yılmaz, kararın biraz geciktiğini belirterek, gecikmeden dolayı bu sektörde faaliyet gösterenlerin tamamının her konuda mağdur olduğunu söyledi. Yılmaz, kararın bu şekilde çıkmasının yine de sevindirici olduğunu belirterek, uygulamanın daha değişik yöntemle hayata geçirilebileceğini ifade etti. Yılmaz, Kırıkkale´de kararla birlikte 3 dershanenin kapandığını kendileriyle birlikte 4 dershanenin de liseye dönüştüğünü ve şimdi nasıl bir yol izlenecek henüz belli olmadığını belirterek, "Şu an kayıt dönemindeyiz. Bugüne kadar tüm dershaneler veya liseler üçte bir kayıt yapmış olması lazımdı. Henüz böyle bir şey yok. Bu arada veliler de öğrenciler de nasıl bir yol izleyecek bilmiyor. Dolayısıyla bizlerin de veli ve öğrencilerin de şimdilik kafaları karışık." dedi.

Sınav Dergisi Dershanesi Kurucu Müdürü Lütfi Ağırman, "Dönüşüm sırasında zaten temel liseleri oluşturmanın da gerekçesi ve henüz dershanelerin boşluğunu dolduracak yapının olmamasıydı." dedi. Eğitim sisteminin düzelmesi ve eksikliklerin giderilmesi ile dershanelerin kendiliğinden kapanacağına vurgu yapan Ağırman, şöyle devam etti: "Sınavların olduğu bir eğitim sisteminde dershanelerin olmaması karmaşasından kurtaran bir karar oldu. Bu kararın Bu kararın dershanelere dershanede çalışan öğretmen ve personele velilerimize ve eğitim yardımcı olan bütün kurumlara hayırlı olmasını dilerim."

Rasyonel Dershanesi Müdürü Hüseyin Kelkit de "Beklentimiz bu yöndeydi. Özel sektör kuruluşlarının devlet eliyle kapatılmasını istemiyorduk. Şu an gerekçeli kararı bekliyoruz. Gerekçeli kararın 1 hafta içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Kararın dershaneler ve öğrenciler adına mutluluk verici olduğunu anlatan Maltepe Dershaneleri Kırıkkale Genel Müdürü Hasan Çağlayan ise "İstediğimiz ve beklediğimiz bir karardı. Şuan kamuoyunda çeşitli görüşler ortaya atılıyor. Ancak biliyorsunuz ki Anayasa Mahkemesi´nin hakkında karar verdiği konu 10 yıl TBMM´ye getirilemiyor. Kararın cuma gününe kadar Resmi Gazete'de yayımlanmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hukuka ve kanunlara uygun bir şekilde hizmet verdiklerini sözlerine ekleyen Çağlayan, dershanelerin ülke için büyük bir katma değer oluşturduğunu söyledi. Çağlayan, şöyle devam etti: "Bu karar sadece dershaneleri ve öğretmenleri değil, kırtasiyecisini, matbaacısını ve yayın evlerini de yakından ilgilendiriyor. Sonuçta bu sektör büyük bir katma değer oluşturuyor. Ülkemizde dershanelerde görev yapan eğitim personelinin sayısı 60 bin olarak telaffuz ediliyor ama aslında 120 bini buluyor. Biliyorsunuz ki dershanelerin kapatılmasının gündeme gelmesinin ardından MEB sadece 3 bin 150 öğretmeni kadroya alacağını açıklamıştı. Telaffuz edilen rakama göre yaklaşık 57 bin öğretmen açıkta kalacaktı."

Karardan önce birçok dershanenin kadrosunu dağıttığına vurgu yapan Çağlayan, "Birçoğu mobilyalarını ve araçlarını küçük miktarlara satmak zorunda kaldı. Bu olay onları sıfırdan bir dershane kurmaya itecek. Dolayısıyla bu dershanelerimize tazminat davaları ile haklarını arama yolları da var." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Dershaneler, karardan mutlu oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER