Dershaneleri siyasi bir kararla kapatan Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) 'Destekleme ve Yetiştirme Kursları' adı altında okullarda kurs açma talimatı vererek dershaneciliğe soyundu. Okullara gönderilen yazıda yaz ayında 36 saatlik kurs açılması istenirken, öğretmenlere normal ek ders ücretlerinin iki katı para ödeneceği belirtildi. Ancak, eğitim çevreleri MEB'in 'okulda dershanecilikle' kendisiyle çeliştiğini, bu uygulamayla dershaneciliğin bir ihtiyaç olduğunu göstermiş olduğunu düşünüyor.
Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın tarafından okul müdürlerine gönderilen yazıda; 1 Temmuz - 31 Ağustos 2015 tarihleri arasında en az 36 saat (4-8 hafta arası) olacak şekilde kurslar düzenlenmesi isteniyor. Bunun içinde en geç 26 Haziran 2015 mesai bitimine kadar müdürlüğe bildirilmesi gerektiği belirtiliyor.
Aktif Eğitim Sen (Aktif -Sen) İl Temsilcisi Abdullah Hatipoğlu, siyasi bir kararla dershanelere alternatif olsun diye kurslar açıldığını belirtti. Hatipoğlu, "Milli Eğitim dershaneleri kapatmakla çok büyük yanlış yaptı. Eğitimin sorunlarını çözmeden, milli eğitimin koltuk değneği hükmündeki dershaneleri kaldırmak yasaklama suretiyle milli eğitimi yürüyemez hale getirdi. Bu kurslardan amaç; 'dershaneler olmadan da bir üst okul kazandırılabilir' imajı verilmek isteniyor. Kurs vermek noktasında test çözme noktasında gerekli donanıma sahip olan öğretmenler dershanelerde bu işi yapıyordu zaten. Bu konularda gerekli donanıma bilgiye sahip olmayan öğretmenlerin vereceği kurstan yeterli verim alınması söz konusu olamaz." dedi.
'AMAÇ: HALKIN TEPKİSİNİ AZALTMAK'
"Burada halkın bir anlamda tepkisini hafifletmek, tabiri caizse 'gözünü boyamak' gibi bir şey yapılıyor" diyen Hatipoğlu, devletin dershanecilik yapmak yerine bu işi yapan kurumların önünü açması gerektiğini kaydetti. Hatipoğlu, "Madem bu kurslar ihtiyaçsa, devlet neden tekrar kurs açma ihtiyacını duyuyor. Mevcut dershaneleri neden kapatıyor? Buna bir anlam veremiyoruz. Öğrenci 8 aydır aynı öğretmenden ders alıyor. Öğretmeni tanıyor, kapasitesini biliyor, birde yaz ayında toplayıp anlattığı dersleri tekrar anlatması abesle iştigal diye düşünüyorum." diye konuştu. Hatipoğlu, Milli Eğitim'in deshaneleri kapatmasındaki amaçlarından bir tanesinin de çocukların okul dışında sosyal etkinliklere zaman ayırmasına imkan vermek olduğunu, ancak, bu uygulamayla MEB kendisiyle çeliştiğini anlattı.
Bu uygulamayı tamamen eğitimin gerçeklerinden uzak, uygulanabilirliği mümkün olmayan siyasi bir karar olarak değerlendirdiklerini ifade eden Hatipoğlu, MEB'in en kısa sürede yeni kurulacak hükümette dershane yasasını değiştirilerek bun yanlıştan dönülmesini ümit ettiklerini dile getirdi.
'MADEM İHTİYAÇTI NEDEN DERSHANELERİ KAPATTINIZ?'
Türk Eğitim Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Nizamettin Şenol da mademki dershanecilik bir ihtiyaçtı neden kaldırıldı? diye sordu. Şenol, şunları söyledi: "Buna öğretmenin, öğrencinin hazır olması gerekiyor. Yaz tatili gelmiş, çocuklar dinlenecek, eğlenecek. Kursa gelmeleri çok zor. Birde gelseler aynı öğretmen, aynı ortam oldukça sıkıcı olacaktır. Verim alınması zor görünüyor. Dershane olmadığı için çocuklar ya bu okullara, ya da açılan etüt merkezlerine gidecek. Başarı elde edilir mi edilmez mi bilemiyoruz." dedi.
'OKULLARDA KURSTAN VERİM ALINMAZ'
Eğitim Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Hüdaverdi Kılınç da aldığı siyasi kararla dershaneleri kapatan MEB'nın şimdi de dershaneciliğe soyunarak kendisiyle çeliştiğini söyledi. Çocuklara yaz ayında verilecek 36 saat kursla hiçbir yere varılmayacağını, verim alınmayacağını belirten Kılınç, olayı MEB'in dershaneleri kapatmasının ardından bu boşluğu göstermelik bir uygulamayla doldurmaya çalışması olarak değerlendirdiğini anlattı. Kılınç, "Aynen siyasi bir karardır. Verim alınamaz. Bir defa herkes tatildeyken çocukların ders çalışması düşünülmez." şeklinde konuştu. CİHAN