Dev projenin açılışı yapıldı

Türkiye'den KKTC’ye su temin edilmesini öngören proje, Anamur ve KKTC'de çifte törenle açıldı.

Dev projenin açılışı yapıldı

Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu da katıldı. Davutoğlu, projeyi 'dünya çapında bir eser' olarak tanımladı ve ''Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz'' dedi.

Açılış öncesi Gazipaşa Havaalanı'nda vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bu millet her şeyi yapar yeter ki iç ve dış düşmanlara karşı uyanık olalım'' dedi.

Erdoğan, şunları söyledi:

"4 yıl önce temelini atmıştık, bugün açılışını yapıyoruz. Biz karadan gemileri yürüten Fatih'in torunlarıyız. Yeri geldi boğazda denizin altından Marmaray'ı inşa ettik, Avrasya Tüneli de önümüzdeki yıl açılacak. Bu millet her şeyi yapar yeter ki iç ve dış düşmanlara karşı uyanık olalım. Hep birlikte aşamayacağımız şey yoktur. 1 Kasım çok önemli, kardeşliğimize gölge düşürmek isteyenlere gerekli cevabı vereceksiniz…"


KKTC BAŞBAKANI: "SU BAKIMINDAN FAKİRLEŞİYORUZ"

Törende ilk konuşmayı KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu yaptı. Kalyoncu, konuşmasında ''Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz'' dedi.

Kalyoncu, şunları söyledi:

"Asrın projesinin açılışında burada olmak bir mutluluktur. Su hayattır, biz su bakımından gittikçe fakirleşiyoruz. Suyumuz tuzlanmaktadır. Biz Anadolu halkına Türkiye Cumhuriyeti devletine teşekkür ederiz. Bizimle ekmeğini paylaştığı gibi suyunu da paylaşıyor. Bize hayat katıyorsunuz, teşekkürlerimizi iletiriz. Bu su gün gelecek barış suyu da olacak. Sağlık, barış ve refah sizinle olsun."

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Gazipaşa-Alanya Havalimanı'nda oluşturulan miting alanında ilk olarak sahneye Başbakan Davutoğlu çıktı. Davutoğlu eşi Sare Davutoğlu ile birlikte halkı selamladı.

1 MİLYAR 600 MİLYONLUK PROJE

1990'lı yıllardan beri gündemde olan ancak 2011'de başlatılan proje KKTC'nin 30 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. Türkiye ve KKTC'yi denizin altından bağlayan proje ile Anamur'un Dragon çayından yıllık 75 milyon metreküp su, Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Bu suyun yarısı içme suyu olarak, yarısıysa tarım amaçlı kullanılacak.

Proje ile KKTC'de 48 bin dekarlık alanda sulu tarıma geçilmesi ve yüksek gelir elde edilmesi hedefleniyor. Su 80 kilometre boyunca deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıya alınan borularla taşınacak.

Borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilerek zamanında müdahale edilebilecek.

Dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle gerçekleştirilen proje 1 milyar 600 milyon liraya mal oldu.

KKTC'ye giden suyun gelecek yılın ilk yarısında ülke genelindeki tüm hatlara verilmesi planlanıyor. 

Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise başkent Lefkoşa olacak.

Asrın projesi ile 2045 yılına kadar KKTC'nin en büyük sorunlarından biri çözüme kavuşmuş olacak. 

Büyük bir su sıkıntısı yaşayan Kıbrıslı Rumlardan da talep gelmesi halinde, Türkiye'den giden suyun Güney Kıbrıs'a verilmesi de gündeme gelebilecek.

<< Önceki Haber Dev projenin açılışı yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER