ADANA (CİHAN)- Adana'da Gezi Parkı eylemlerine katıldığı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Yüksek Disiplin Kurulu'nca 'devlet memurluğundan' atılan sınıf öğretmeni Eser Çapar(41), yargılandığı davada 'terör örgütü üyelik' suçlamasından beraat etti. Yüreğir İlçesi Güney Sanayi Çalışanları İlkokulu'nda görev yapan Çapar'ın avukatı Tugay Bek, müvekkilinin görevine iade edilmesi gerektiğini ifade etti.
Adana'da Haziran 2013'teki Gezi Parkı eylemlerine katıldıkları ileri sürülen Eser Çapar, Ahmet E. (28), Serkan N(37) ve Uğur B.(23) hakkında "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, toplantı ve yürüyüşlere silah veya aletlerle katılma, silahlı terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandası yapmak, görevi yaptırmamak için direnme" iddiasıyla dava açıldı. Sanıkların karar duruşması Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma sonunda tutuksuz 4 sanık için 'terör örgütü üyeliği' iddiasına ilişkin beraat etti. "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe katılma, görevi yaptırmamak için direnme" suçlarında ise sanıklara 20'şer ay ceza veren mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Eşi de öğretmen olan bir çocuk babası 17 yıllık öğretmen Çapar, hakkında iki Milli Eğitim müfettişi, "Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında yapılan çalışmaların protesto edilmesi amacıyla Adana'da 1–16 Haziran 2013 tarihlerinde izinsiz yapılan gösterileri organize eden kişiler arasında yer aldığı" iddiasıyla soruşturma yaptı.
Soruşturma sonunda müfettişlerin de teklifi doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yüksek Disiplin Kurulu, Çapar'a "İsnat edilen fiilin doğruluk kazandığı konusunda yeterli 'kanaat' oluştuğundan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125/E-a maddesi gereğince 'Devlet memurluğundan çıkarma' cezası ile cezalandırılmasına" karar verdi. Eser, 5 Ocak 2015'te tebliğ edilen karar için İdare Mahkemesi'nde 'yürütmeyi durdurma' davası açtı. Eşi de öğretmen olan bir çocuk babası 17 yıllık öğretmen Eser Çapar'ın 'terör örgütü üyeliği' iddiasıyla meslekten atıldığını hatırlatan avukatı Tugay Bek, müvekkiline yönelik İdare Mahkemesi'nin sonucunu beklemeden oluşan hak kayıpları nedeniyle bir an önce yürütmeyi durdurma kararının verilmesi gerektiğini kaydetti.
ÇAPAR'A DESTEK YÜRÜYÜŞÜ
Bu arada Eğitim–Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ve diğer sendika üyeleri Eser Çapar'a destek için Adana Adliyesi'ne kadar yürüdü. Eğitim–Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, milyonların katıldığı Gezi eylemlerine katılan vatandaşlara her türlü baskıyı uygulamaktan çekinmediğini söyledi. Kamu çalışanlarının açılan idari soruşturmalarla cezalandırmak istendiğini kaydeden Karagöz, "Ancak o dönem soruşturmayı yürüten Adana İl Milli Eğitim Teftiş Kurulu Başkanı, Gezi sürecini 'yasal, anayasal, sendikal hak ve özgürlükler' kapsamında yorumlayıp, soruşturmaya yer olmadığını bildirmesiyle bu görevden almışlardı. Adana Valisi ve Adana İl Milli Eğitim Müdürü, AKP'de aldıkları talimat gereği gösterilere katılanlara mutlaka ceza vermeleri gerekiyordu. Bu nedenle de gezi süreciyle ilgili ifadeler bir kez daha alınmalıydı; ki öyle de oldu. Son bir ay içerisinde 19 üye ve yönetici arkadaşımıza 'uyarı' cezası verilmiştir. Dün 2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile Kabahatler Kanunu ile bizleri sokaklardan alıkoymak isteyenler bugün yeni bir konsept çerçevesinde adına İç Güvenlik Yasası denilen faşist yasaları ile teslim almak istemektedirler. Baskı ve zor yasaları karşısında bizlerin teslim alınamayacağını bu siyasal iktidar anlamak zorundadır. Bu anlamda başta Eser Çapar olmak üzere kamu emekçileri mücadelesinde 'hak verilmez, alınır' şiarı ile yürümeye devam edeceğiz." dedi. CİHAN