Devlet randevuyu 5 ayda ‘hacker’ 3 günde veriyor

Türkiye’deki yabancılara oturum izni veren İstanbul Göç İdaresi’nin randevu sistemi hackerlar tarafından ele geçirildi. Göçmenler, randevu alabilmek için hackerlara 3 gün sonrasına 500, 4 gün sonrasına 400, 5 gün sonrasına ise 300 dolar ödüyor. Göç İdaresi Müdürlüğü ise yabancılara aynı randevuyu en erken 4 ay sonrasına veriyor.

Devlet randevuyu 5 ayda ‘hacker’ 3 günde veriyor

Türkiye’deki yabancılara oturum izni veren İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün randevu sistemi hackerların eline geçti. İddiaya göre, hackerlar son 1 aydır Irak, Suriye ve Libya’lı göçmenlere para karşılığında ikamet başvuruları için randevu alıyor. Göç Müdürlüğü’nde randevu almak isteyen yabancı uyruklu herhangi bir kişi en erken 4 ya da 5 ay sonrasına randevu alabilirken, hackerler bu süreyi para karşılığında 3 güne kadar düşürüyor.

İddiaya göre, Lübnan ve Ürdün’lü hackerlar, virüs yazarak İstanbul Göç Müdürlüğü’nün randevu sistemindeki 3 ayrı güvenlik zincirini kırarak bilgileri ele geçirdi. Hackerlar bu sayede Irak, Suriye ve Libyalı mültecilere para karşılığında 5 gün içerisinde randevu alabiliyor. Göçmenler, 3 gün sonrasına 500, 4 gün sonrasına 400, 5 gün sonrasına ise 300 dolar randevu parası ödüyor. Yetkililer tarafından İstanbul İl Göç Müdürlüğü’nün serverlarının Ankara’da olduğu ve randevu sisteminin yeni kurulduğu için güvenlik açığı olduğu belirtildi.

Hackerlere aracılarla ulaşıyorlar

İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü çevresinde, göçmenlere vize ve ikamet danışmanlığı yapan şirketler, aracılar vasıtasıyla hackerlara ulaşıyor. Hackerler, göçmenlerin bütçesine göre 3 ile 5 gün içinde randevu alıyor. Gerekli belgeleri hazırlayan göçmen, randevu gününde Göç İdaresi Müdürlüğü’ne giderek hemen oturum izni için müracaatında bulunuluyor. Göç İdaresi Müdürlüğü ise 1 ile 3 hafta arasında oturma iznini veriyor.



Oturum iznini 1 yıldır göç müdürlükleri veriyor

Yabancı vatandaşlara ikamet iznini daha önce Emniyet Yabancılar Şube Müdürlüğü veriyordu. ‘6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’ 11 Nisan 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi, ancak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatlanması tamamlanıncaya kadar yabancılara ilişkin iş ve işlemler yine bu şubelerde yürütülmeye devam edildi. İçişleri Bakanlığı tarafından alınan karar gereğince 18 Mayıs 2015 tarihi itibariyle yabancılara ilişkin işlemler il göç idaresi müdürlükleri tarafından yürütülmeye başlandı.

Kaynak: Yeni Hayat Gazetesi / Fazlı Mert
<< Önceki Haber Devlet randevuyu 5 ayda ‘hacker’ 3 günde veriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER