Kurban pazarına 1 yıl boyunca besledikleri kurbanlıkları getiren besiciler dertli. Devletin ithal et söylemlerinin kendilerini vurduğunu belirten besiciler, hiç kimsenin kasap ve marketlerde 50 lira olan et fiyatıyla uğraşmadığı yönünde isyanda bulundu. Besiciler, devletin ithal et söyleminin market ve kasabı değil köylüyü vurduğunu dile getirerek, "İthal et söylemi market ve kasaptaki etin fiyatını düşürmedi. Köylünün emeği olan kurbanlık fiyatlarında 2 lira geriye götürdü. 350 kiloluk bir kurbanlıkta kaybımız 700 lira oldu." diye tepki gösterdi.
Kayseri'nin Akkışla ilçesinde kurbanlıklarını getirerek pazarda satışa çıkartan çiftçi ve aynı zamanda Gümüşsoy Köyü Muhtarı Neşet Çımar, devletin ithal et söylemine tepki göstererek neden yem ithal etmediklerini sorguladı. Geçen yıla göre kurban pazarında hareketlilik olmadığını aktaran Çınar, "Kurbanlık fiyatları umduğumuzun altında. Nedeni devletin ithal et getireceğini açıklaması. 25 liraya kesilen hayvan 22 liraya düştü. Şu an biraz aşağı çekildi. Ama 25 liraya kesilen hayvanın etini kasap 50 liraya satıyor. Neden 50 liraya satıyorsun. 50'ye değil de 35-40 liraya satını yap. Neden ithal et getirilince köylünün malı aşağı düşürülüyor da kasabın eti düşmüyor. İthal yemde getirsin. Yemin çuvalı 45 lira. İthal yem getirsin 25 liraya versin. Bizde eti 20 liraya verelim." diye konuştu.
Kurbanlık satışlarında bekledikleri fiyatın kilogramı 25-26 lira olduğunu aktaran Çınar, yaşadıklarını şöyle dile getirdi: "Ama biz 20-22 liraya veriyoruz. 350 kiloluk hayvanda 2 lirayı hesaplarsanız, bir asgari ücrete dek geliyor. 700 lira ediyor. Bu bizim için bir yan gelirdir. 12 ay biz bunların yemini yediyor, işçilik var ama hayvanımızı paraya çevirmemiz gerekiyor olmuyor. Bir boğa için istediğimiz fiyat 11 bin lira. Ama 10 bin liraya vereceğim. Alan yok. Daha çok düşürülmesini istiyor. Maalesef devletimiz kancayı köylüye."
Neşet Çınar, acilen ucuz yem ithalatının yapılmasını ve çiftçiye bakanlık destek vermesi gerektiğini söyleyerek, şunları kaydetti: "Bir dönem bize 75 lira buza desteği verildi. Ancak bizim oda yada birliklere üye olma zorunluluğumuz getirildi. Birliklerde bizim buza desteği parasına ortak oldu ve yarısını onlara ödemek zorunda kaldık. Birlik benim hakkımı mı savunuyor ki bu parayı alıyor. Almasına müsaade ediliyor. Şuan tek düşüncemiz ne yapacağımızdır. Ben elimdeki kurbanlığı 9 bin liraya versem. Ben küçücük buzağı 4 bin, 4 bin 500 liraya alacağım. 3 bin 500 lira bir yıl yem yedireceğim. Bizim çalışmaları katmıyoruz. Bu hayvan hastalanır ve ölürse elimden bütün param gitmiş olacak. Ben kaça satacağım. Köylü kendi derdini anlatamıyor. Aynı Kemal Sunal hesabı. Vur abalının sırtına. Bir şey de siz vurun." diye konuştu.
BORÇLARI ERTELİYORUZ, KAMBUR KAMBUR ÜSTÜNE
Bünyan ilçesinden gelen ve kurbanlıklarını satışa çıkartan Yasin Akargül, bir tane kurbanlık sattığını ama durumun istedikleri seviyede olmadığını belirtti. "Vatandaş daha da düşürülmesini istiyor." diyen Bünyanlı besici, "Hisseler 1200-1500 liraya kadar gidiyor. İthal hayvan getiriyorsa ithal yem getirsinler. Biz bin liraya yem alıyoruz. 2-3 bin liraya danayı alıyoruz. Maliyet bize 5 bin liraya geliyor. Bizde bunu 5-6 bin liraya satıyoruz. 3 yıldır para kazanamıyoruz. Borçlar erteleniyor. Banka kredileri erteleniyor. Ne yapacağız bilmiyoruz. Borçlarımı ödeyim bırakacağım. Kambur kambur üstüne. Bu sene kazandık diyoruz bakıyoruz para kazanamıyoruz. Borçlarımı sileyim. Bırakacağım." ifadelerini kullandı.
BESİCİNİN SİGORTASI ET BALIK KURUMUNU KAPATTILAR
Besici Salih Yel, Et Balık Kurumunu kapatanların besiciyi özel şirketlerin eline bıraktığını ve acilen besicinin sigortası olan kurumun yeniden açılmasını istedi. "4-5 gündür buradayız. Ama gelen yok. Gelende fiyatlar yüksek diyor ve 100 liranın hesabını yapıyorlar." diyerek kurban pazarındaki durumu özetleyen Yel, şöyle konuştu: "Bu yıl vatandaşın zorlandığını gördük. Geçen yıla göre kurban fiyatları 100-200 lira oynadı. Biz besiciler olarak yemden dolayı büyük sorun yaşıyoruz. 50 kiloluk yemi 45 liraya alıyoruz. Biz 8 ay boyunca besicilik yaparız. Bu sürede 2 bin lira hayvan başına yem yediririz. Kestiririz. Kurbana hazırlarız. Hayvanların bakımı, onlar için çalışanının maaşını hesaplamıyoruz. Biz Kayseri'de et balık kurumumuz vardı. Kapandı. Köylünün vatandaşın güvencesi sigortası olan et balık kurumunun tekrar açılmasını istiyoruz. Çünkü özel şirketlerin eline düşüyoruz. Et Balık Kurumu olsa fiyatı belirlese vatandaş hayvanları kestirir. 8 yıl önce vardı. Hayvanları orada kestiriyorduk. Güven veriyordu." CİHAN