Muhasebeciler ise, defterini tuttukları birçok işyeri ve küçük esnaf için e-tebligat amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan kullanıcı adı ve şifresi alımı için dilekçe vermeye başladı. 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacak e-tebligat uygulaması öncesinde kullanıcı kodu ve şifresi için başvuru yapmayan şirketleri, kooperatifleri, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, iş ortakları, esnaflar 1300 lira özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kırtasiyeciliği azaltma ve anında mükelleflere ulaşma adına 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren “elektronik tebligat” uygulamasını başlatıyor. Söz konusu uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte, hali hazırda vergi daireleri tarafından vergi mükelleflerine kağıt ortamında posta veya memur yoluyla yapılan bildirimler, ödeme emri de dahil “elektronik ortamda ya da kısa mesaj yoluyla” yapılacak. Uygulamayla ilgili birçok işyeri ve esnafın defterini tutan muhasebeciler, uygulamaya geçiş için bir buçuk ay gibi kısa bir süre kalmasıyla birlikte harekete geçti. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan e-tebligat için gerekli olan kullanıcı adı ve şifresi için mükelleflerin dilekçe vermesi gerekiyor. Özellikle küçük işletmelerin uygulama ve uygulamadaki son gün ile ilgili bilgi sahibi olmadıklarını dile getiren muhasebeciler, 1 Ocak 2016 tarihinden itibarin mükelleflerin e-tebligat için başvurmayan kurumlar vergisi mükelleflerine 1300 TL, kapsama giren gelir vergisi mükelleflerine ise 660 TL özel usulsüzlük cezası uygulanacağı uyarısında bulundular.
456 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince Kurumlar Vergisi mükellefleri; Sermaye Şirketleri (Anonim şirketler, limited şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler), kooperatifler, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları elektronik tebligat adresi (kullanıcı adı ve şifresi) alması gerekiyor.
Yine, ticari, zirai ve mesleki yönden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar; şahıs işletmeleri (Adi ortaklıklar, kollektif ve adi komandit şirketler, avukatlar, doktorlar, emlakçılar, kasaplar, manavlar ve benzerleri) 31 Aralık 2015 tarihine kadar Gelir İdaresine başvurmaları gerekiyor.
Elektronik tebligat adresi almak isteyen şirketler veya şahıs işletmeleri, 456 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde bulunan formları doldurmaları gerekiyor. Bu formu Gelir İdaresi Başkanlığına verilmesiyle başvurular gerçekleştirilmiş olacak.
Muhasebeciler, özellikle küçük işletme ve esnafın e-tebligat takibini yapmakta zorlanacaklarına işaret ederek, birçok kimsenin internet kullanımı, internet bağlantısı gibi sıkıntıları olduğunu ve bu yönde ileriye dönük sorunların yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.