Anayasa profesörü Burhan Kuzu, 40 yıllık hayalim dediği Başkanlık sistemi hakkında, “Her Yönüyle Başkanlık Sistemi” adlı kitabını kısa süre önce okuyucuyla buluştu. "Başkanlık sultanlık mıdır?, Başkanlık diktatörlük müdür?, Başkanlık ideal bir yönetim tarzı mıdır?, Başkanlık sistemi Türkiyeye uyar mı?" sorularının cevaplandığı kitabın içinde ise AKP’nin “Başkanlık Tasarısı”yla çelişen anlatımlara yer verilmesi dikkat çekti. AKP’nin hazırladığı “Başkanlık Tasarısı”nda, Başkana hem Kanun Hükmünde Kararname hem de Meclis’i feshetme yetkisi veriliyor. AKP’li Kuzu’nun kitabında yazdığı ile AKP’nin “Başkanlık Tasarısı” çelişiyor.
Kuzu'nun kitabında yer alan o ifadelerin bazıları ise şöyle:
Kitabın 14. sayfasında:“Kuzey Amerika’daki Başkanlık Sistemini ülkelerine taşımak isteyen Güney Amerika ülkeleri, temel ilkeleri değiştirdiklerinden başarılı olamamışlardır. Örneğin Başkana kanun hazırlama imkanı verilmiş ve gerektiğinde parlamentoyu dağıtma yetkisi tanınmıştır. Böyle bir sisteme Başkanlık Sistemi denilemez.”
Kitabın 162. sayfası:"Başkan şu şartlar olursa parlementoyu fesheder:felayet birşey işte bu. Bir süreden sonra vuruyor tekmeyi parlementoya, oluyor sana diktatör. Bunu koyarsan olacağı bu. Kanun yapma yetkisi vermişler başkana, aynen parlementer sistemde olduğu gibi, kesinlikle olmamalı. Bunları koyarsan sistem baştan yanlış başlar."
Dikkat çeken diğer ifadeler:
"Sen eğer başkana kanun yapma, fesih , harcama yetkisi verirsen sıkıntılar yaşanır"
"Başkanlık hükümetin hürriyetler için bir tehlike teşkil ettiği ileri sürülmüştür. Gerçekten geniş yetkilerle donatılmış devlet başkanının kolayca diktatör olması düşünülebilir. Bu tehlikenin, nitekim Güney Amerika'da gerçekleştiği ileri sürülmektedir. Buradaki ülkeler (Arjantin, Brezilya, Meksika, Kolombiya Bolivya Venezuella gibi) de başta Kuzey Amerika'da olduğu gibi başkanlık hükümeti kurmuşlandır. Fakat sürdürememiş;askeri hükümet darbeleri ile diktatörlüklere dönüşmüşlerdir"