Türk firmaları Libya’dan sınır dışı edilirken 15 milyar dolarlık iş anlaşması iptal oldu. İşadamları, Türkiye’nin Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan pazarını kaybetmekle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Türkiye’nin son dönemde yürüttüğü dış politikasındaki yanlışlıklar bölgeye olan ekonomik faaliyetleri durma noktasına getirdi. AKP hükümetinin politikaları nedeniyle Türk firmaları ve vatandaşları Libya’dan sınır dışı edilirken Libya’da 15 milyar dolarlık iş anlaşması iptal oldu. Türk firmaları, 4,5 milyardan fazla tamamlanmış proje gelirini elde edemedi. 1 milyar dolar değerinde ağır makineler de milisler tarafından tahrip edildi. Türkiye’den Mısır’ın Port Said Limanı’na yapılan Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığı anlaşmasının Mısır tarafından tek taraflı olarak iptal ederken Mısır’ın Türk ihracatçılara uyguladığı yaptırımlarla yaş meyve ve sebze ihracatı durma noktasına geldi. 15-20 gün limanda bekleyen ürünlerin bozulması sebebiyle Ortadoğu ve Körfez ülkeleri, Hindistan ve Hollanda gibi üretici ülkelere yöneldi. Mısır’la yaşanan kriz sebebiyle hiçbir işadamının önünü göremediğini belirten Hatay Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) üyesi ve işadamı Mustafa Yılmaz, Türkiye’nin Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan pazarını kaybetmekle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
1 ayda Suriye üzerinden Ürdün, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine 4 bin aracın karayolundan çıkış yaptığını anlatan Yılmaz, o günden bu yana ayda 700-800 araca düştüğünü söyledi. Yılmaz, “Alıcı Türkiye’den alacağı malı artık başka ülkelerden alma yoluna gitmektedir. Türkiye’nin Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine ihracatı düşmektedir. Bu ülkeler daha çok Mısır, Hindistan, İtalya ve Hollanda’yı tercih etmektedir. Bizim bürokrasiden hükümetten istediğimizi lojistiğin üzerinden siyasi etkinin kaldırılması veya bu tür etkilenmelerle zarar gören sektörün desteklenmesi. Bize geminin kanal geçiş ücreti ve yakıt masrafı desteklenebilir.” dedi.
Çok büyük bir kriz ortamındayız
Hatay UND üyesi ve işadamı Mustafa Yılmaz, Hatay’da 9 bin aracın olduğunu, bunların yüzde 60’ının Ortadoğu Körfez ülkelerine çalışırken kriz nedeniyle şu an atıl durumda kalan araçların bulunduğunu belirtti. “Para kazanamıyoruz ama şoförlerin istihdamını devam ettiriyoruz.” diyen Yılmaz, tüm nakliyecilerin bankaya borçlarını ödeyemediğini ve araçlarını satamaz duruma geldiğini söyledi. Yılmaz, “İran’la sorun çözüldü gibi duruyor. Birçok şirket de iflas etti. Bu sektörden çekilen ve çekilmek isteyenlerin yerine başka ülkelerin araçları gelip çalışıyor. Her araç başı 1000 dolar teşvik uygulaması vardı. 1,5 yıldan bu yana bu teşvik kaldırıldı. Biz destek istiyoruz.” dedi.
Mısır’a Ro-Ro seferinden dönen şoför ise özellikle limanda Mısırlı yetkililerin sürekli olarak kendilerine zorluk çıkardıklarını belirtiyor. Ahmet S. isimli TIR şoförü, “Mısırlı yetkililer, özellikle Erdoğan’ın El Kaide terör örgütünün ve IŞİD’in destekçisi olduğunu söylüyor. En küçük bir belge eksikliğinde limandan adımımızı atamıyoruz. Mallarımızın çıkışına izin verilmiyor. Port Said’den Kızıldeniz’e gittiğimiz güzergâhta güvenlik önlemi yok. Bazı arkadaşlarımız gasba maruz kaldı.” dedi.
Suriye’de 100 bin ihracat anlaşması, 5 milyar dolar gelir kaybedildi
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Şubat 2015 raporuna göre, bölge taşımacıları ile Suriye’ye yapılan 100 bin ihracat taşıması ile ülkemize yaklaşık 5 milyar dolar gelir kaybedildi. Raporda araç başına bin dolar teşvik uygulamasının kalkmasının Ro-Ro taşımacılığının yürütülmesine imkân vermediği belirtiliyor. Anlaşma iptal edildiğinde Mısır tarafından alınacak ücretler en az 2 katına çıkacak, maliyetler daha da artacak. Raporda anlaşmanın devamını sağlamak için kamunun tam desteği gerektiği, uzatılamaması durumunda maliyetlerin, geçiş ücretlerinin en az 2 katına çıkacağı alternatif geçiş güzergâhı olan Süveyş Kanalı için teşvik ve destek imkânlarının oluşturulması gerektiği vurgulandı.ZAMAN