ANKARA (CİHAN)- Avrupa Parlamentosu'ndan üye ülkelere 'Ermeni soykırımını' tanımaları yönündeki çağrısına Türkiye'den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, AP raporunda yer alan ifadeleri fevkalade sorunlu bulduklarını ifade ederek esefle kınadıklarını söyledi. AP'nin tek yanlı yaklaşım sergilediğini kaydeden Bilgiç, "Rapor, mantık ve hukuk dışı talepler öne sürmektedir" dedi.
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) tüm Avrupa Birliği üyelerine 'Ermeni soykırımını' yasal olarak tanıma çağrısı yapması Türkiye'nin tepkisine neden oldu. Dışişleri Başkanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, AP raporunda yer alan ifadeleri fevkalade sorunlu bulduklarını ifade ederek esefle kınadıklarını vurguladı. Bilgiç, bir soruya verdiği yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu tarafından 12 Mart 2015 tarihinde kabul edilen '2013 Yılı Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi' başlıklı raporda, 1915 olayları konusunda tarihi gerçeklikten ve hukuki dayanaktan yoksun ifadelere yer verilmiştir. Bu ifadeleri her bakımdan fevkalade sorunlu buluyor ve esefle karşılıyoruz. Rapor, Osmanlı İmparatorluğu'nun tüm İmparatorluk halkı için trajik olan bir dönemini, seçici bir adalet duygusu ve tek taraflı bir yaklaşımla yorumlamaktadır. Ülkemizin konuya ilişkin insani, gerçekçi ve yapıcı açılımlarını göz ardı etmekte; mantık ve hukuk dışı talepler öne sürmektedir."
"AP'NİN TEK YANLI YAKLAŞIMI TÜRK-ERMENİ DOSTLUĞUNA HİZMET ETMİYOR"
Gelişmeleri söz konusu tarihi meseleyi bilmeyenler veya siyaseten istismar etmek isteyenlerce atılan bir adım olarak değerlendiren Dışişleri Sözcüsü, "Türkiye-AB ilişkilerine zarar verdiği gibi, Türkler ile Ermenilerin geleceklerini birlikte inşa edebilmelerini de zorlaştırmaktadır. Avrupa Parlamentosu bu tek yanlı yaklaşımı, 1987 yılında kabul ettiği 'Ermeni Sorununun Siyasi Çözümü' başlıklı kararda ve müteakip belgelerinde de sergilemiştir. Bu yönde adımların, Türk-Ermeni dostluğuna hizmet etmediği açıkça tecrübe edilmiştir." dedi.
"ÖNYARGILI VE TARAFGİR MÜDAHALELER"
Avrupalı ortaklardan beklentinin sorunu daha da derinleştirmek yerine çözüme yönelik yapıcı katkılar sunmak olduğunu kaydeden Bilgiç, AB'den konunun tarafsız ve bilimsel şekilde araştırılmasından kaçındığını söylediği Ermeni tarafını diyaloga ve uzlaşmacı olmaya teşvik etmesi olduğunu vurguladı. Bilgiç, "Türkiye, önyargılı ve tarafgir müdahalelere rağmen, Türkler ve Ermenilerin ortak tarihlerini birbirleriyle adil ve açık görüşlülükle diyalog halinde ele almaları için üzerine düşeni yapmaya ve tarihe tek taraflı bakışın, evrensel değerler ve uluslararası hukuk hilafına tescil ettirilmesine yönelik girişimlerin karşısında durmaya devam edecektir." ifadelerine yer verdi.
CİHAN