Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sosyal paylaşım sitelerindeki mesajları nedeniyle imama verdiği ceza mahkemeden döndü. Mahkeme, oybirliğiyle verilen yürütmeyi durdurma kararında imamın ülke gündemini meşgul eden konularda görüş belirtmesinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna hükmetti.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda da basit gerekçelerle işten atılan din görevlileri tek tek işe iade ediliyor. Bu imamlardan biri de Eskişehir Reşadiye Camii'nde imam-hatiplik yaparken gazeteciler Cüneyt Özdemir, Nazlı Ilıcak'ın mesajlarını retweet ettiği gerekçesiyle işten atılan imam Fedai Can oldu. Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, İmam Fedai Can'ın Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevine son verilmesi ile ilgili kararında yürütmeyi durdurdu.
Oybirliği ile alınan kararda dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığına dikkat çekilerek, imam Can'ın işine son verilmiş olmasının telâfisi güç ve imkânsız zararlarının bulunduğunun altı çizildi. Mahkeme, dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi.
HUKUKİ ENGEL YOK
Mahkeme kararında Can'ın, kamu görevlisi olmakla birlikte ülkenin bir ferdi ve sosyal bir varlık olduğu kaydedildi. Görev mahalli dışında ve görevinden bağımsız olarak, ülke gündemini meşgul eden konularda görüş belirtmesinin, oy versin veya vermesin iktidarı icraatları yönünden eleştirmesinin ve bu minvalde sosyal bir ağda paylaşımlarda bulunmasının, mesleğinin icrasına yansıtmadığı müddetçe, önünde hukuki bir engel de bulunmadığı ifade edildi.
İFADE HÜRRİYETİ
Kararda şöyle denildi: "Davalı idare tarafından disiplin suçuna dayanak alınmakla birlikte davacı tarafından siyasi propaganda şeklinde beyan edilen hususların demokratik bir toplumun olmazsa olmazları olan çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin temeli niteliğindeki ifade hürriyeti ile düşünce ve kanaat hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir."
"PAYLAŞILAN YORUMLARDA SUÇ UNSURU YOK"
Soruşturma yapılmasının ve işine son verilmesi yönündeki yaptırımın belirli usuller çerçevesinde yapılmasının zorunlu olduğu vurgulanan kararda, İmam Can'a İl Disiplin Kurulu'nun verdiği "brüt aylığın 1/4 oranında kesilmesi" cezasının Eskişehir 1. İdare Mahkemesi'nce iptal edildiğine dikkat çekildi. İmam Can'ın sosyal medya hesabındaki paylaşımlar incelendiğinde, davacının disiplin cezası verilmesine neden olan ülke gündemine ilişkin düşünce, görüş ve eleştirileri mesleki faaliyetini yürüttüğü ortamda paylaşmadığı, bu hususların kamu hizmetine tesir ettiğine dair bilgi, bulgunun da dava dosyasına sunulmadığı tespit edildiğinin altı çizildi.
Davacı İmam Can'ın sosyal medya paylaşımlarında genellikle basın, medya ve internette bulunan, herhangi bir suç unsuru içermeyen haber, yorum, başlık ve fotoğrafları paylaştığına dikkat çekildi. CİHAN