Diyarbakır'da Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin inşaat çalışmaları başladı


Diyarbakır Büyükşehir ve 10 ilçe belediyesinin 30 yıllık katı atık sorununu çözecek Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi'nin inşaat çalışmaları başladı. Yaklaşık 100 milyon liraya mal olacak tesis, 2017 yılında tamamlanacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin inşaat çalışmalarına başladı. Çınar'ın Sevindik mahallesinde inşaatına başlanan tesis ile Diyarbakır Büyükşehir, Bağlar, Yenişehir, Kayapınar, Sur, Dicle, Eğil, Ergani, Bismil, Hani ve Çınar Belediyesi'nin katı atık sorununun çözülmesi hedefleniyor. 2017 yılında tamamlanacak proje kapsamında 1 adet düzenli depolama sahası, 1 adet 15000 ton kapasiteli kompost tesisi, 1 adet sızıntı su arıtma tesisi, 1 adet tıbbi atık sterilizasyon tesisi, 1 adet ambalaj atığı ayırma tesisi, 4 adet aktarma istasyonu, 4 adet çöp depolama alanı yapılarak belediyelerin sınırları içindeki katı atık sorunu, geri kazanım, işleme ve bertaraf aşamaları yönetilecek ve işletilecek.

PROJE 100 MİLYON TL'YE MAL OLACAK

34 milyon 46 bin euroya mal olacak (yaklaşık 100 milyon lira) projenin, yüzde 77,22'si (26 milyon 291 bin 985 euro) AB hibelerinden, yüzde 9,11'i (3 milyon 101 bin 701 euro) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fonlarından ve yüzde 13.67'lik (4 milyon 652 bin 552 euro) kısmı ise Büyükşehir Belediyesi ve proje ortakları belediyelerin eş finansmanıyla sağlanacak.

KIRAÇ: KENTTİN 30 YILLIK KATI ATIK SORUNUNU ÇÖZECEK

Proje çalışmaları hakkında bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, Ağustos 2015 itibariyle inşaat çalışmalarına başladıkları projeyi Mart 2017'ye kadar tamamlayacaklarını açıkladı. Kıraç, şunları söyledi: "Projenin kapsamında, şu an çalışmaya başladığımız alan bir düzenli depolama alanıdır. Düzenli depolama alanına ulaşım yoluyla çalışmaya başladık. Saha açma çalışmaları devam ediyor. Bu alanda bir düzenli depolama alanı, bir arıtma tesisi, bir kompost tesisi ve elektrik enerjisi üretimi için de ayrıca ünitelerimiz bulunacaktır. Buranın ömrü yaklaşık 30 yıldır. Tesis 30 yıl gibi bir süre bu kente hizmet edecek. Tesis 30 yıllık kullanımdan sonra yeni projelerle genişletilecek. Bu kentin tüm evsel ve tıbbi atıklarının depolanma kapasitesine sahip. Aynı zamanda organik atıklar da burada komposta çevirip tarımsal ve peyzaj alanlarımızda kullanmayı hedefliyoruz."

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLECEK

Tesisin açılması üzerinden 4 yıl geçtikten sonra oluşan gazlardan elektrik enerjisi üretmeye başlayacaklarını kaydeden Kıraç, ürettikleri elektrik enerjisini de tesiste kullanacaklarını kaydetti. Ergani ilçesindeki mevcut çöp depolama alanının rehabilite edildiğini ve aynı zamanda bir aktarma istasyonu da yaptıklarını ifade eden Kıraç, "Dicle ve Eğil ilçelerimizin ortasında bir alanda aktarma istasyonu yapıyoruz. Bu aktarma istasyonu bu 2 ilçemize hizmet edecek ve diğer ilçelerimizden getirilen çöpler burada toplanıp büyük hacimli araçlarla Katı Atık Entegre İstasyonu'na getirilip bertaraf edilecek. Proje faaliyete geçtikten sonra kentin farklı bir noktasında çöp depolanma alanımız olmayacak. Tamamen AB standartlarında inşa edeceğimiz ve işletmesini yapacağımız düzenli depolama alanında tüm atıklar bertaraf edilecek." diye konuştu.

Kıraç, Bismil ve Dicle'deki mevcut çöp depolanma sahasının rehabilite edileceğini, Hani ve Bismil'de birer aktarma istasyonu yapılacağını belirterek, Çınar ilçesinde depolanacak evsel atıkların da Bismil'deki depolanma sahasında rehabilite edileceğini anlattı.

Kentteki tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının tıbbi atıklarının AB standartlarına göre toplanacağını, aktarma tesisinde sterize edilerek düzenli depolama sahasında bertaraf edileceğini kaydeden Kıraç, "Özellikle kentimizin ve bizim kurum olarak üzerinde çok durduğumuz kaynağından ayrıştırılan atıklar, ambalaj atıkları ayırma tesisine getirilecek ve sınıflarına göre ayrılarak satışa hazır hale getirilecektir." ifadelerini kullandı.

PROJEDE OLMAYAN İLÇELER İÇİN DE ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Proje içinde olmayan Silvan, Hazro, Kulp, Lice, Kocaköy, Çermik ve Çüngüş ilçeleri için de çalışmaları olduğunu vurgulayan Kıraç, Çermik ve Çüngüş'ü Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi Projesi'ne katmak için çalıştıklarını belirtti. Kıraç, şunları kaydetti: "Bu diğer ilçelerimiz için de şu an proje çalışmaları devam ediyor. Bu ilçelerin projelerinin fizibiliteleri onaylandı. Alanların tahsislerini aldık. Bakanlıkça onaylandı, şu an da Avrupa Birliği'ne gidiyor. Bu ikinci projemiz için biraz zaman isteyeceğiz. Çünkü bu birinci proje uzun süre üzerinde çalıştığımız ve sonuçlandırdığımız; ikinci projemiz yaklaşık 26 milyon euro gibi bir finansal büyüklüğü var. Bunun büyük oranda da AB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hibesiyle karşılanacaktır. Bunu da yakın zamanda kentimizle paylaşacağız. Kentin atık yönetiminin tamamını çözmeyi önümüze koyduk ve bu çerçeve de yaklaşıyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Diyarbakır'da Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin inşaat... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER